Osztálykirándulásról

A hetedik osztálykirándulás

A 2013/2014-es tanévben – a megszokottól eltérően – már nem kaptunk külön napot az osztálykirándulásra. Ennek ellenére, 11. osztályosok lévén, nem hagyhattuk ki az utolsó alkalmat, hogy együtt kiruccanjunk; így a tanév közepén eldöntöttük, hogy Debrecenbe utazunk.

Május derekán, egy kicsit borongós reggelen indultunk. Délelőttre már meg is érkeztünk, és neki is vágtunk a városnak. Idegenvezető kíséretében tekintettük meg Debrecen belvárosának fő nevezetességeit. Meglátogattuk a környék egyetlen katolikus templomát, körbejárhattunk az Egyetem épületében. A főtéri Kossuth-szobornál felelevenítettük történelmi ismereteinket. Körsétánk végén a Református Kollégiumhoz érkeztünk, ahol többek között, Csokonai, Kölcsey és Ady is tanult. Rövid pihenő után a nap záró- és egyben legizgalmasabb programja következett. A Déri Múzeumban egy fényjáték segítségével a Munkácsy Krisztus-trilógiáját tanulmányoztuk.

 

 

 

Második napunk első fele a pihenésről, lazításról szólt. Szálláshelyünkön egy kis termálfürdő üzemelt, ahol jólesően lubickolva töltöttük a délelőttöt. Gyors pakolás után indultunk is haza, de közben tettünk egy kitérőt. Megálltunk Hortobágyon, ahol az Alföld jellemzőit vettük sorra. A múzeumok szemléletesen ismertették a múlt és jelenbeli pásztorok életét. Végül a szép napos időt élvezve elmerengtünk a puszta kopár szépségén és végtelenségén.

 

Jólesően elfáradva tartottunk hazafelé, és út közben megállapodtunk arról, hogy már „jól megöregedtünk” a hét közös évünk alatt. Szomorkásan nyugtáztuk, hogy ilyen teljes létszámban talán utoljára kirándultunk együtt.

 

Faragó Dóra 11. A.