Tanulási környezetünk

A számítógépekkel felszerelt  könyvtár az iskola központi tartalomszolgáltató helye, valamint az iskola kulturális központja. Valódi tanulást és információszerzést biztosító médiaközpont, ahol a könyvek és az elektronikus médiák világa – a Gutenberg-galaxis és a Neumann-univerzum  egymást erősítve segíti a diákok és tanárok munkáját.  A könyvállomány 25000 kötetből áll, korszerű szakirodalmat és gazdag szépirodalmat tartalmaz. Folyóiratok, videó- és digitális hanganyagok, a rendezvényeink felvételei, zenei hanghordozók -ezek mind a könyvtár szellemi gazdagságát növelik. Itt zajlanak a könyvtárhasználati – könyvtárinformatikai órák is.  A könyvtárral kapcsolatos további információkét kérem, kattintson ide.
Az informatika oktatását csoportbontásban végezzük. A szaktantermek kiváló feltételeket biztosítanak az informatika tagozatos és emelt szintű érettségire felkészítő foglalkozások megtartására.

Szinte minden teremben interaktív tábla és/vagy projektor segíti a tanárok és diákok munkáját. Ezen kívül a teljes épületben kiépített vezeték nélküli hálózat, hordozható kivetítők és laptopok segíti az oktatást.

Iskolánkban minden tanuló két idegen nyelvet tanul, az angolt,  németet vagy franciát – heti 3 vagy 5 órás kezdő vagy haladó csoportban. A magas szintű nyelvoktatást angol és  német  anyanyelvű tanárok segítik.  A nyelvoktatás minél hatékonyabbá, élőbbé tétele érdekében videofilmeket, hangkazettákat használunk. Az utóbbi években számítógépek használata és multimédia felszerelés is szélesíti a technikai lehetőségek körét a tanulók igénye és érdeklődése szerint. Tanulóink eredményes nyelvtanulását mutatja, hogy nagy számban tesznek előrehozott érettségit közép- és emelt szinten, illetve állami nyelvvizsgát szereznek. Szakkörökkel, tanfolyamokkal is segítjük nyelvvizsgára készülő és nyelvből felvételiző tanulóink felkészülését.  2016-tól a BME nyelvvizsga központjaként is szolgál a Berze. Cél a használható, magas szintű nyelvtudás , az emelt szintű nyelvi érettségi megszerzése. 1990 óta részt veszünk az AFS nemzetközi szervezet által kínált csereprogramokban.

 

Testvériskolánk a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Gimnázium, mellyel évente ismétlődő kölcsönös látogatásokat szervezünk.

Az iskola hagyományai közé tartozik a természettudományok oktatásának új módszerei iránti fogékonyság. A 70-es évek közepétől részt vettünk a Marx György professzor által koordinált akadémiai kísérletben, amelynek célja a természettudományok integrált oktatásában rejlő lehetőségek kipróbálása volt. Két országos középiskolai tanulmányi verseny, a Mikola Sándor Fizikaverseny és a Bugát Pál Országos Természetismereti Vetélkedő iskolánk kezdeményezésére indult és döntőjüknek is intézményünk ad otthont. 1990-ben az országban harmadikként indítottuk meg nyolcosztályos gimnáziumi tagozatunkat, önálló koncepciónk és tantervünk alapján.

 

2008-ban nyílt meg a Koháry Tornacsarnok, tornaterem. Az épületet 2017-ben iskolánk egykori oktatójáról Vályi-Nagy Károlyról neveztek el. Alkalmas sportrendezvények, versenyek lebonyolítására is, nemcsak az órák megtartására. Kiszolgáló helyiségei, öltözői a céljaiknak megfelelnek. Országos diákolimpiai döntőt is szerveztünk már nagy sikerrel.
A régi tornaterem hasznosítására kiírt pályázat nyomán új szolgáltatással bővült iskolánk: a diákok és a dolgozók számára meleg étkeztetést biztosító menza nyílt a Mátra Party Kft. működtetésében. Így a diákok helyben, gyorsan, kedvezményes árú, változatosan összeállított menüből választhatnak.
 Építmény mélázáshoz

Madaras László grafikusművész, a gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium tanára, kollégáival 2016 nyarán elhatározta, hogy az iskola tanulói közösségének épüljön valami az iskola udvarán. Pomázi Renáta, Kudar Máté, Szabó Áron és Szodfridt Marcell tervei alapján, a közösség rejtett erőforrásait és értékeit felszínre hozó építés eredményeként, illetve a diákok hozzáadott gondolatainak köszönhetően ez a “valami” egy “mélázó” lett.

2016 augusztusában a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem néhány építészhallgatójának, Vass-Eysen Áron építészoktatónak, az iskolai diákjainak és tanárainak köszönhetően egy hét alatt felépült a Gimnázium közösségi tere, pihenője, amit mára már birtokba is vettek a fiatalok. Az iskola önképző körének tagjai lettek első kritikusai, és emellett névadói is, a jószándék és összefogás által életre hívott építmény Bodócs Dóri szavaival mint “Mélázó” lesz ezután a diákok szolgálatára.

További képek a galériában láthatók.