Berze Nagy János Gimnázium

Mikola Sándor Országos Középiskolai
 Tehetségkutató Fizikaverseny

Berze Nagy János Gimnázium

Kezdőlap

Áttekintés

A versenyről
Történet
Lebonyolítás
Felkészüléshez
Képek
Iskolánk tanulói
Győztesek
Források

2016

Versenykiírás
Döntősök

Program
Végeredmény

Archívum

1998-2015

 

 

26. Mikola Sándor Országos Tehetségkutató Fizikaverseny

A verseny meghirdetője: Vermes Miklós Országos Fizikus Tehetségápoló Alapítvány

A verseny célja: a fizikában tehetséges tanulók felkutatása, kiválasztása, segítése.

A verseny kategóriái: 9. évfolyam gimnázium; 9. évfolyam szakközépiskola; 10. évfolyam gimnázium; 10. évfolyam szakközépiskola.

A verseny témája, ismeretanyaga, felkészüléshez felhasználható irodalom:
A NAT által meghatározott fizika tananyag; az általunk megjelentetett két Mikola feladatgyűjtemény (Mikola Sándor Fizikaverseny 1981 – 1996. Feladatok és megoldások, Nemzeti Tankönyvkiadó, 1996. és Mikola-verseny 1997 – 2001. Feladatok és megoldások, Vermes M. Alapítvány 2003.)

A nevezés módja, határideje: 2006. december 5-ig a megyei pedagógiai intézetek, illetve a budapesti FPI versenyfelelőseinél. A pedagógiai intézetek az összesített létszámot 2006. december 19-ig elküldik a szervezőbizottság címére (Vermes Miklós Alapítvány, 9400 Sopron, Mátyás király utca 24. (postacím: Pf. 263) Telefon/fax: (99) 312-393.)

Fordulók

1. forduló: 2007. február 20. (kedd), 14 – 17 h.
A forduló iskolánként kerül megrendezésre. A nevezési és feladatlapokat a pedagógiai intézetek a jelentkezések számának megfelelően juttatják el az iskolákba. A versenydolgozatokat az iskolák szaktanárai javítják ki, majd a továbbjutó tanulók létszámát 2007. február 28-ig megküldik a pedagógiai intézetek versenyfelelőseinek, akik összegyűjtve és összegezve azokat a szervezőbizottságnak továbbítják 2006. március 10-ig.

Az első forduló feladataiban kevesebb a matematikai instrumentum, a jobb tanulóktól többnyire különösebb tananyagon kívüli hozzákészülést nem kíván. A feladatok gyakorlati élettel való kapcsolata lényeges.

2. forduló: 2007. március 27. (kedd), 14 – 17 h.
Helye: a megyeszékhelyeken a pedagógiai intézetek által felkért iskolák. A második forduló dolgozatait a lebonyolító iskola 2007. március 31-ig javítatlanul megküldi a szervezőbizottság címére.

A versenybizottság egységes szempontok alapján bírálja el a dolgozatokat. Az eredményt 2007. április 26-ig megküldi a pedagógiai intézeteknek, ezzel egy időben a döntőbe jutottak iskoláit is értesíti.

Az eredmények elérhetők a két iskola honlapján (www.berze-nagy.sulinet.hu/mikola; www.vasvill.hu).

A második fordulóban már két feladatot a szelektálás igényével választunk a feladatlapba. A többi hasonló, de valamivel kreatívabb fizikatudást megkövetelő feladat, mint az első fordulóé.

3. forduló:
Helye:
- a kilencedik osztályosok részére: Gyöngyös, Berze Nagy János Gimnázium és a Mátra Művelődési Központ; ideje: 2007. május 5-8. (az írásbeli érettségik időpontjában)
- a tizedik osztályosok részére: Sopron, Vas- és Villamosipari Szakképző Iskola és Gimnázium.

A harmadik forduló (döntő) a nevezett két iskolában, az érettségi vizsgaszabályzatban meghatározott feltételek szerint zajlik.

A döntőben olyan feladatokat válogatunk – a gyakorlati élettel való kapcsolat igényének fenntartásával –, hogy a végleges sorrend kialakítható legyen. A versenyen feltűnt legjobb kreatív tanulókkal ezután olimpiai szakkörön foglalkozunk

A döntő lebonyolításának módja:
A 2. fordulóban legjobban szerepelt 30 - 40 gimnáziumi és 10 - 20 szakközépiskolai diák (az elért eredményeik függvényében) a versenyen külön napokon elméleti és kísérleti feladatokat old meg.

A továbbjutás feltétele, módja az egyes fordulókból
Az első fordulóból az 50%-os eredménytől felfelé jutnak a második fordulóba a versenyzők, a második forduló feladatait a bizottság közösen javítja és a legjobb 50 – 50 fő jut a döntőbe.

Az eredmények közzétételének módja
Internet (www.vasvill.hu\mikolaverseny; www.mikolaverseny.fw.hu; www.berze-nagy.sulinet.hu/mikola)

A szervezők elérhetősége
Vermes Miklós Fizikus Tehetségápoló Alapítvány, 9400 Sopron, Mátyás király u. 24.
Tel: (99) 312-393; Honlap: www.vasvill.hu ; e-mail cím: papai@vasvill.hu

 

 

 

 

 

Információ: Dr. Kiss Miklós

Módosítva: 2016. április 5. kedd

2000-2016 KG