Berze Nagy János Gimnázium

Mikola Sándor Országos Középiskolai
 Tehetségkutató Fizikaverseny

Berze Nagy János Gimnázium

Kezdőlap

Áttekintés

A versenyről
Történet
Lebonyolítás
Felkészüléshez
Képek
Iskolánk tanulói
Győztesek
Források

2016

Versenykiírás
Döntősök

Program
Végeredmény

Archívum

1998-2015

 

 

A Mikola Sándor Országos Tehetségkutató Fizikaverseny
2007-2008. tanévi meghirdetése

A Vermes Miklós Országos Fizikus Tehetségápoló Alapítvány, az Oktatási Minisztérium támogatásával a 2007-2008-as tanévben – sorrendben a huszonhetedik alkalommal – szervezi meg a Mikola Sándor Országos Tehetségkutató Fizikaversenyt a középiskolák 9. és 10. évfolyamának tanulói számára.
 

 
A verseny lebonyolításában részt vesznek:
 

 
A célja a fizika iránti érdeklődés felkeltése és fokozása, a tehetséges tanulók mielőbbi felkutatása. Mind a kilencedik, mind a tizedik osztályosok versenye a Mikola versenyeket összegyűjtő kiadványokban szereplő feladatokra, valamint a verseny időpontjáig a kerettantervben előírt fizika tananyagra épül, beleértve az általános iskolában tanultakat is. A verseny háromfordulós, segédeszközként mind a három fordulóban csak számológép és függvénytáblázat használható. A versenyre való felkészüléshez ajánljuk még kiadványainkat: (A  Nemzeti Tankönyvkiadó által versenyünk első 15 évéről összeállított feladatgyűjteményt l. sz.:53331, a Vermes Alapítvány kiadásában megjelent – a következő öt-öt év anyagát tartalmazó – Mikola-verseny 1997 – 2001. feladatok és megoldások, valamint a Mikola-verseny 2002 – 2006. feladatok és megoldások című feladatgyűjtemény, melyek megrendelhetőek az alapítvány címén.)
 

A lebonyolítás módja: 2007-2008. tanévtől megváltozik!
 
A változás fő oka a költségek csökkentése, a POSTA-i bizonytalanságok kikerülése. Ezen túl egyre több iskola, fizikatanár és nem utolsó sorban diák bekapcsolása a versenybe. A jelentkezési lap megszűnik, helyébe lép a megoldott első forduló versenydolgozata.
    
 
Az első forduló
Időpontja: 2008. február 19. (kedd) 14 – 17 óra.
Ezt a fordulót a versenyző iskolájának a közreműködésével rendezzük meg, az iskolák igazgatója, illetve annak megbízottja vezetésével.

A résztvevő iskolák feladata:
 
  • tanterem, felügyelőtanár és a dolgozatok javításához szaktanár biztosítása,
  • a feladatsorok letöltése és kinyomtatása,
  • a versenydolgozatok kijavítása és tárolása egy évig,
  • tájékoztatni az alapítványt az összes idnuló számáról, évfolyamonként.
A feladatsorok a verseny megrendezése előtt egy hónappal letölthetők lesznek a www.mikola.bme.hu honlapról. Ezek a dokumentumok azonban megnyitási jelszóval (password) védettek. A versenydolgozatok megnyitásához, nyomtatásához szükséges jelszót (password) verseny napján tesszük közzé a verseny kezdete előtt két órával szintén ezen a honlapon. Az iskolai forduló feladatsorainak kinyomtatása tehát, a versenyt rendező iskola feladata. A versenydolgozatokat az iskolák szaktanárai javítják ki. A javítási útmutató 2008. február 20. (szerda) 8 óra után a honlapunkon letölthető lesz. A versenydolgozatokat a szaktanár(ok) egy évig megőrzik az esetleges ellenőrzés számára. Az első fordulóban induló tanulók számát, a továbbjutó tanulók (akik a dolgozatukat legalább 50 % eredményűre írták) nevét, évfolyamát, elért pontszámát egy levélben a megyéjükben kijelölt helyre (MPI), legkésőbb 2008. február 28.-ig elküldi. Erre azért van szükség, hogy információnk lehessen az összes versenyző számáról és a második forduló várható létszámáról. Ez a szám az alapítvány és a szervezőbizottság számára fontos mutató és a versenyt támogatók felé üzenet értékű!


 

A második forduló
 
Időpontja: 2008. március 18. (kedd) 14 - 17 óra.
Helye: a megyeszékhelyeken, a Megyei Pedagógiai Intézet (illetve utódintézményei) által felkért iskolákban.
 

A felkért iskolák feladata:
 
  • tanterem és felügyelő tanár biztosítása,
  • a feladatsorok letöltése és kinyomtatása (hasonlóan az első fordulóhoz),
     
  • a versenydolgozatok postázása,
  • tájékoztatni az alapítványt a résztvevők számáról, évfolyamonként.
A második forduló dolgozatait a felkért iskola 2008. március 21.-éig javítatlanul postázza a szervezőbizottság címére. A versenybizottság egységes szempontok alapján bírálja el a dolgozatokat. Az eredményt 2008. április 26.-ig közzéteszi a honlapokon (www.vermesalapitvany.hu; www.berze-nagy.sulinet.hu; www.vasvill.hu; www.mikola.bme.hu ), ezzel egy időben a döntőbe jutottak iskoláit is értesíti.
 

Harmadik forduló (döntő)
Időpontja: 2008. május  3 – 6. (az írásbeli érettségi vizsgaidőpontjában).
helye:
 
  • a kilencedik osztályosok részére: Gyöngyös, Berze Nagy János Gimnázium és a Mátra Művelődési Központ;
  • a tizedik osztályosok részére: Sopron, Vas- és Villamosipari Szakképző Iskola és Gimnázium.

A döntő lebonyolításának módja:
 
A II. fordulóban legjobban szerepelt 30 - 40 gimnáziumi és 10 - 20 szakközépiskolai diák (az elért eredményeik függvényében) a versenyen külön napokon elméleti és kísérleti feladatokat old meg. A legeredményesebben szereplő tanulók oklevelet, Mikola érmet és tárgyjutalmat, egyes felsőoktatási intézményekben felvételi vizsgakedvezményt kapnak. Ahogy minden évben, az idén is évkönyvet jelentetünk meg, amely tartalmazza a verseny három fordulóján kitűzött feladatokat és verseny eredményeit is. Az évkönyvet minden iskolába eljuttatjuk. Új elemként a döntők elméleti feladatai között szerepel egy olyan is, amely a verseny ideje alatt látott kísérlet elemzése.
 

 
A verseny szervezője a Vermes Miklós Országos Fizikus Tehetségápoló Alapítvány.
 
A tanév folyamán a versennyel kapcsolatos kérdésekkel a verseny szervezőjéhez,
Nagy Mártonhoz (9400 Sopron, Mátyás király utca 24. Telefon/fax: (99) 312-393.) lehet fordulni.
 


A döntők gondozói:
 
  • Kiss Miklós Berze Nagy János Gimnázium, Gyöngyös
    Tel.: (37) 505-265
    Email: kissm@berze-nagy.sulinet.hu
     
  • Pápai Gyula Vas- és Villamosipari Szakképző Iskola és Gimnázium, Sopron
    Tel: (99) 511-820

 
Felhívjuk a figyelmet a határidők pontos betartására, mert a késve érkező dokumentumokat nem tudjuk figyelembe venni!
 

Rendezőség
 

 

 

Információ: Dr. Kiss Miklós

Módosítva: 2016. április 5. kedd

2000-2016 KG