Művészetek

Munkaközösség tagjai:

Tanár Szak Elérhetőség
Madaras László rajz
Zeke Katalin ének-zene
Ombódi András tánc és dráma, néprajz

 

Ének-zene

A hagyományokhoz híven az idén is megrendezzük 2016. október 20-án a KI-MIT-TUD?-ot, a könyvtárban,

a követő Berze Művészeti Gálát 2016. november 13-én, 18:00 órai kezdettel, Gyöngyösi Művelődési Házban.

 

Egri, gyöngyösi siker a fesztiválon

Az egri Eszterházy Károly Egyetem Gyakorlóiskola Gimnáziumi Kamarakórusa arany diplomát érdemelt ki, országos dicsérettel az Éneklő Ifjúság Kórusok és Kamarazenekarok Regionális Fesztiválján, amit a hét végén rendeztek a Bartakovics Közösségi Házban.

A Fesztivált múlt hét pénteken és szombaton rendezték meg a Bartakovics Béla Közösségi Házban. Az első napon a hangszeres előadók léptek színpadra, a másodikon a kórusok mutatták meg énektehetségüket a zsűrinek és a vendégeknek. Szombaton minden fellépő kórus tagjai flash-mobbal lepték meg a járókelőket a Végvári vitézek terén, a hang világnapjához kapcsolódva: egymásnak és közösen is énekeltek.

Számos megyei előadó is jelen volt a találkozón, közülük többen kimagasló eredményt értek el. Ollé Lenke, az egri zeneiskola fuvolistája, a szintén egri zeneiskolás Bocsi Botond Tibor hegedűs nagydíj-serleget vehetett át, Farkas Gergő, a hatvani zeneiskola hegedűse és Pajor Olivér, a hatvani intézmény zongoristája nagydíjat kapott.

Az énekkarok közül megyénkből az egri Eszterházy Károly Egyetem Gyakorlóiskola Gimnáziumi Kamarakórusa arany diplomát kapott, mégpedig országos dicsérettel, a gyöngyösi Muzsikus Céh Vegyeskart arany diplomával ismerték el.

Forrás, további információ ide kattintva érhető el.


Rajz és vizuális kommunikáció

 1. évfolyam:Rajzi eszközök sajátosságai
  Sík a síkon
  Kockológia
  Forgástestek
  Rajzi eszközök sajátosságai:
  Ismerje meg az egyes rajzeszközök helyes tartását, használatát, képes legyen az egyszerű tónusozási formák, felületek alkalmazására. Ceruza, szén, tus, kréta rajzi lehetőségei, tónusozás helyes alkalmazása.
  Sík a síkon, kockológia, forgástestek:
  Tudja, és alkalmazza a konvencionális rajzi ábrázolási formákat, a kockológia szabályait. Forgás-és szögletes testek csendélet-szerű ábrázolása, szabad formák, termésrajzok, drapéria ábrázolási szabályai.
 1. évfolyamKlasszikus tanulmányrajzok
  Drapéria rajzok
  Fejrajz
  Festészeti gyakorlatok
  Klasszikus tanulmányrajzok (drapéria, fejrajz)
  Ismerje meg a csendélet, enterieur (belső tér) képi hagyományait, a tanulmányrajz, portréábrázolás alapvető sajátosságait, a fej, vállöv rajzi anatómiáját.
  Festészeti gyakorlatok:
  Legyen fogalma az egyszerű festészeti,-alla prima technikákról, (akvarell, pasztell, tempera technikája).

Hon- és népismeret

„Forgószél és Garabonciás”
hon- és népismereti levelező verseny

A 2016/2017-es tanévi versenyre szeretettel várjuk azoknak az iskolásoknak a jelentkezését, akik izgalmas, szórakoztató feladatok megoldásán keresztül szívesen elmélyítenék hon- és népismeretbéli tudásukat, illetve szívesen megismerkednének a magyar népi kultúra gazdag, sokszínű világával.

A vetélkedő egyes témaköreit a versenyzők önálló gyűjtő- kutatómunka révén dolgozzák fel, két korosztályi csoportban.

 

„Forgószél” — 5-6. osztályosoknak:

A vetélkedő 3 részes. Első (három fordulóból álló) és második része levelező, a harmadik (a döntő) az egyetlen, ahol a versenyzők személyesen is megjelennek. A feladatlapokat  interneten, emailben küldjük, illetve a honlapról is letölthetők lesznek, a kijavított feladatlapot postán juttatjuk vissza az iskolákba, illetve az egyéni versenyzőknek, az elért pontszámokkal együtt, melyek az emailben küldött újabb feladatok mellett, illetve a honlapon is megtekinthetők lesznek. A döntőbe a 30 legjobb eredményt elért versenyző juthat be, akik közül 15-en nyári jutalomtáborozásban vehetnek részt.

A 2016/2017-es tanév témaköre: kézműves mesterségek.

 

„Garabonciás” — 7-12. osztályosoknak:

Az esztendő során 3 olyan feladatlapot kapnak a jelentkezők, amely egyéni gyűjtő-kutatómunkát igényel. A feladatlapokat pontozással értékeljük, 2 korosztályi csoportban (7-9. osztályosok, 10-12. osztályosok). A legjobbak a vetélkedő végén könyvjutalomban és nyári jutalomtáborozásban részesülnek, kutatásaikról rövid előadásban számolhatnak be a Forgószél döntő keretei között.

 

2016/2017. évi tanévre a jelentkezési határidő:

2016. szeptember 25-ig, Ombódi András szaktanárnál