Berze NépLap 2021. 10. 11.

Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium

 

 

 

 

 

Berze NépLap

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1. 10. 11.

 

 

 

 

 

3200 Gyöngyös, Kossuth u. 33.

06 37 505 265

titkarsag@berze.hu

www.berze.hu

 

 

Tartalomjegyzék

 

Hírek  3

Jelenlegi hét 3

Elmúlt hét 3

Havi előzetes  3

Egyebek  4

Tankönyvhasználat 4

Berze Természettudományos Önképző Kör  5

Berze Könyvklub  6

Tanulmányi Versenyek – 2021/2022. tanévi versenykiírások  7

Angol nyelvi szépkiejtési – és nyelvismereti verseny! 8

OKTV  8

Ifjú tudósok  9

V-GO   10

Teljes körű ösztöndíj az USA-ba középiskolásoknak  11

Menza étlap  12

Versenyeredmények  13

Galéria  18

Gólyatábor 2021.09.11-12. 18

Európai Diáksport Nap 2021.09.24. 19

Szüreti futás 2021.09.22. 20

Impresszum   22

 

Hírek

 

 

Jelenlegi hét

 

 • 10. 15-én, pénteken
  • angol nyelvi szépkiejtési – és nyelvismereti verseny lesz!
  • Bolyai matematikaversenynek ad otthont iskolánk!

 

 

Elmúlt hét

 • 10. 05-én, kedden 08:00 órától a művelődési házban tartottuk meg az október 6-i megemlékezésünket, és emlékkonferenciánkat 10:00 órától az iskola könyvtárában rendeztük meg.
 • 10. 07-én rendhagyó irodalom órára került sor a könyvtárban Jónás Zoltán közreműködésével.

 

Havi előzetes

 • 10. 18-án, hétfőtől kezdődik az őszi érettségi időszaka.
 • 10. 19-én, kedden délelőtt 08:00-12:00 óráig véradás lesz iskolánkban a 10. teremben.
 • 10. 22-én, pénteken tartjuk az október 23-i megemlékezésünket.
 • 10. 25-11. 01. között őszi szünet lesz.

 

Egyebek

COVID elleni intelmek / járványügyi protokoll:

COVID tájékoztatók

 

 

Általános

 • A megújult konditerem mindenki számára használható a kiírásnak megfelelően!
 • A Darts pálya (alagsor) használatához keressétek Sike Zoltán tanár urat.
 • Az íjász pálya (alagsor) használatához keressétek Gyurkó Péter tanár urat.

 

 

 

Tankönyvhasználat

 

 • Az „ingyenes” tankönyveket minden tanév végén vissza kell adni az iskolának!
 • Minden tankönyvet vissza kell hozni sértetlen állapotban, így kérjük, hogy azokat a rendeltetésüknek megfelelően használjátok! Ne rajzoljatok bele, ne húzzátok alá a szöveget és sorkiemelőt… se használjatok! Köszönjük!

 

 

 

Berze Természettudományos Önképző Kör

 

 

 

 

 

 

A Berze Természettudományos Önképzőkör Kör sakkversenyt hirdet berzéseknek

 1. december 10-én.

 

Jelentkezés: az osztályfőnököknél vagy Kissné Császár Erzsébet tanárnőnél

Jelentkezési határidő: 2021. október 4.

 

Berze Könyvklub

 

A tanévet egy régóta várt olvasmánnyal nyitottuk meg. Varnyú Anna, 9.A osztályos tanuló javaslatára választottuk ki Janne Teller Semmi című regényét.

Már a könyv története is roppant érdekes…

A dán származású írónő Semmi című könyvét megjelenése után nem sokkal – szülői kezdeményezésre – betiltották az iskolai oktatásban. Ennek ellenére egy múlva, 2001-ben elnyerte a Dán Kulturális Minisztérium Legjobb Gyerekkönyv Díját. A dán iskolákban azóta kötelező olvasmány lett, a dán tizenévesek legnépszerűbb regénye. Sokan a legprovokatívabb ifjúsági regénynek tartják.

       „Semminek sincs értelme, ezt régóta tudom… Ezért semmit sem érdemes csinálni. Erre most jöttem rá” – mondja ki a regény kulcsmondatát Pierre Anthon, nyolcadikos fiú. Osztálytársai ezt szeretnék megcáfolni, ezért létrehozzák a Fontos Dolgok Halmát, amin a számukra az élet értelmét jelentő dolgokat áldozzák fel.

Különös lista készül arról, hogy kinek mi fontos, és arról is, hogy saját veszteségeinket hogyan toroljuk meg a másikon…

A könyv csupán kétszáz oldalas, egy délután kiolvastatja magát, ám az általa ébresztett gondolatok, érzések sokáig elkísérnek.

A könyv iskolai kibeszélőjét az ifjúsági klubban tartottuk szeptember 24-én. A tartalmas két és fél óra alatt megtárgyaltuk a regény legfontosabb és legérdekesebb kérdéseit. Különös volt végighallgatni, hogy a Semmi milyen érzéseket váltott ki a 14-15, a 16-18 éves diákokból és a jelenlévő felnőttekből. Volt, aki a regényt újraolvasva szembesült azzal, hogy az elmúlt 4-5 évben mennyit változott, és mennyire másképpen reagál ugyanazokra a problémákra.

Megvizsgáltuk azt is, hogyan milyen egy nihilista regény, és lehet-e azonosulni a benne lévő gondolatokkal. A kibeszélő legizgalmasabb része az volt, mikor megnéztük, hogy az egyes szereplők miben látták az élet értelmét, és hogyan viselkedtek, mikor a többiek megfosztották őket ezektől az értékektől. Felmerült a kérdés: tényleg ilyen erős tud lenni a kamaszokban a bosszúvágy és az agresszió. Végül eljátszottunk a gondolattal, hogy Pierre Anton gondolataira hogyan reagáltak volna egy olasz, egy német vagy egy magyar iskolában.

A mű feldolgozása nem zárult le a kibeszélővel. Szeptember 30-án megtekintettük a regény színpadi változatát a Budapesti Bábszínházban. Nagyon különös színpadi adaptáció volt. Egy-egy szereplőt együtt jelenített meg egy báb és az azt mozgató színész. A karaktereket önmaguk feladása, kiüresítése után már csupán a feketébe öltözött színészek jelenítették meg, a bábok „meghaltak”. Sajátos atmoszférát teremtettek az előadás során felhangzó Quimby-dalok.

Végül a színészek segítségével megbeszéltük, hogy lehet-e a Fontos Dolgok Halmának művészi értéke, majd a színészek köré rendeződött csoportok közösen létrehozták a saját műalkotásukat.

Ezek pedig egyértelműen azt az üzenetet hordozták, hogy az élet nagyon fontos értékeket tartalmaz, és igenis van értelme.

 

 

 

Tanulmányi Versenyek – 2021/2022. tanévi versenykiírások

 

 

Tisztelt Intézményvezető Asszony/Úr!

 

Felhívjuk figyelmüket arra, hogy az Oktatási Hivatal honlapján megjelentette az Oktatási Hivatal illetékességébe tartozó tanulmányi versenyek 2021/2022. tanévi versenykiírásait, melyek az alábbi webcímekre kattintva tölthetők le:

 

Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyek: https://www.oktatas.hu/kozneveles/tanulmanyi_versenyek_/oktv_kereteben/aktualis_versenyidoszak

 

Országos művészeti tanulmányi versenyek: https://www.oktatas.hu/kozneveles/tanulmanyi_versenyek_/muveszeti_versenyek/versenykiiras

 

Országos Általános Iskolai Nemzetiségi Tanulmányi Versenyek:

https://www.oktatas.hu/kozneveles/tanulmanyi_versenyek_/nemzeti_orszagos_alt_isk_tanulmanyi_versenyek

 

A sajátos nevelési igényű tanulók versenyei: https://www.oktatas.hu/kozneveles/tanulmanyi_versenyek_/sni_versenyek/versenykiiras

 

 

Angol nyelvi szépkiejtési – és nyelvismereti verseny!

 

A Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium angol nyelvi munkaközössége a 2021/2022-es tanévben 2021. október 15-re hirdeti meg nagy múltú Berze angol nyelvi szépkiejtési – és nyelvismereti versenyét, melyre nagyon sok szeretettel várjuk azokat a diákokat, akik 5-8. évfolyamra járnak. A verseny szervezői augusztus 25-én minden érintett intézménybe elküldték a versenyfelhívást elektronikus úton.

A versenyre jelentkezés feltételei és a kategóriák a versenykiírásban olvashatók. Kérjük a kollégákat, hogy a versenyfelhíváshoz csatolt nevezési lapot használják a nevezéshez és a versenykiírásban olvasható módon juttassák el az ott megadott e-mail címre.

A versenykiírás és a nevezési lap, az oldal alján letölthető!

Jó készülést kívánunk minden kedves érdeklődőnek!

A részletek itt olvashatók: https://www.berze.hu/berze-angol-nyelvi-szepkiejtesi-es-nyelvismereti-verseny/

 

 

OKTV

A 2021-2022. tanévi OKTV-vel kapcsolatos tudnivalók ide kattintva érhetők el!

Az oldal alján tölthető le

 

 

Ifjú tudósok

Örömmel tájékoztatom, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Oktatási Hivatal meghirdette az „Ifjú tudósok” tudományos középiskolai vetélkedőt a magyarországi, továbbá a Kárpát-medence államaiban (Ausztria, Horvátország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna) működő középiskolák 2021/2022. tanévben 11-12. évfolyamos tanulói részére.

A vetélkedő célja, hogy lehetőséget adjon a kiemelkedően tehetséges tanulók számára egyes természettudományos vagy bölcsészettudományos tudományterületen, tantárgyakban való jártasságuk, kiemelkedő tudásuk bemutatására, továbbá, hogy a Kárpát-medence államaiban élő középiskolás tanulók és a társadalom szélesebb csoportjai számára a vetélkedő követendő példát mutasson a magasszintű tudásról és a széleskörű műveltségről.

A vetélkedő során az egyéni indulók a 2021/2022. tanévben három tudományterületen a magyar irodalom, a fizika és az informatika területén mérhetik össze tudásukat.
Az „Ifjú tudósok” tudományos középiskolai vetélkedő háromfordulós: az első forduló (elődöntő) mindhárom tudományterület esetében egy – egy online feladatsor megoldásából áll.
A második forduló (középdöntő) már személyes jelenlétet igénylő vetélkedő lesz, amely Budapesten kerül majd megszervezésre. A harmadik forduló (döntő) is személyes jelenlétet igénylő vetélkedő lesz, amely rövidebb televíziós fordulókból áll. Az egyes tudományterületeken televíziós fordulóba jutott versenyzők Budapesten, stúdió körülmények között mérik össze tudásukat.

A tanulók nevezését, a vetélkedőn való részvétel lehetőségét és a tanulók szakmai felkészülésének támogatását az érintett középiskola intézményvezetője biztosítja. Egy iskolából több tanuló is jelentkezhet. A vetélkedőre történő jelentkezés és a részvétel ingyenes.

A versenykiírás elérhető a https://ifjutudosok.kozepiskolaiverseny.hu linken.

Kérem, hogy szíveskedjen tájékoztatni a versenykiírásról és a vetélkedőre történő jelentkezés lehetőségéről intézménye tanulóit és pedagógusait is!

A vetélkedővel kapcsolatos további információ az ifjutudosok@oh.gov.hu címen kérhető.

Remélem, hogy sikerült felkeltenem az érdeklődését, és bízom abban, hogy intézményének tanulói közül sokan jelentkeznek és szép eredményeket érnek el a vetélkedőn.

Az „Ifjú tudósok” tudományos középiskolai vetélkedő 2020/2021. tanév vetélkedőjét történelem, biológia, kémia tantárgyból 2021. szeptember 6-tól vetíti az M5, a közmédia kulturális csatornája. Hétköznapokon 17.30, szombatonként 18.40, vasárnapokon 18.35 órakor látható a műsor az M5-ön. A vasárnap esti adásokban: szeptember 12-én, 19-én és 26-án kerül sor a döntőkre, ekkor derül ki, kik lesznek az Év Ifjú tudósai.

Kérjük, hogy kísérjék figyelemmel a vetélkedő Facebook oldalát is: https://www.facebook.com/ifjutudosok

Együttműködésüket előre is köszönjük, várjuk tanulóik jelentkezését!

 

V-GO

INDUL MAGYARORSZÁG LEGNAGYOBB ONLINE FENNTARTHATÓSÁGI DIÁKPROGRAMJA A V-GO, CSATLAKOZZ TE IS!

 

Csupán 8-10 percet kell eltöltened egy új Applikációban, vagy annak honlapos tükörpárján, és máris Te lehetsz az ország egyik legjobb klímavédelmi ügynöke, egyben nagy értékű díjazásban részesülhetsz akár egyedül, akár osztályoddal, akár iskoláddal, s a legjobbak a Parlamentben vehetik át az elismeréseket.

 

Kiket várunk?

Diákokat, tanárokat és iskolákat és persze rajtuk keresztül szülőket, családtagjaikat, barátokat.

 

Miért jó Neked, ha néhány percet rászánsz az életedből?

A diákok csupán 8-10 perc időráfordítással, online módon bekapcsolódhatnak hazánk legnagyobb fenntarthatósági közösségébe, kihívások révén tesztelhetik tudásukat és milliós díjakért versenyezhetnek egyénileg és az iskolájukkal is a Fenntartható Közösség, a Klímabajnok és a Vízőrzők küldetések bármelyikének teljesítésével.

 

A tanárok számára lehetőséget kínálunk diákjaik fenntarthatósági tudásának mérésére és a kapcsolódó tudástárral és háttéranyagokkal számos, OH által minőségbiztosított, ingyenes oktatási anyagot, óravázlatot, prezentációt, linkgyűjteményt és teszteket biztosítunk a részükre: pl.: http://www.mi6.hu/verseny „Tananyagok” link.

 

Az iskolák részére hazánk legnagyobb fenntarthatósági versenyét és egyben hálózatát nyitjuk meg, melybe a diákok osztályfőnöki órákon, vagy a témához kapcsolható tanórákon csupán néhány perc időráfordítással bekacsolhatók. Új tudásokat osztunk meg és milliós díjakért versenyezhetnek az iskolák is egymással – a legjobb diákokat és iskolákat a Parlamentben személyesen is díjazzuk.

 

Kik vagyunk:

A V-GO Applikációt és annak webalapú párját (elérhetők itt: https://www.v-go.hu), a Virtuális Erőmű Programot (VEP), hazánk egyetlen Európai Bizottsági díjas és ENSZ fenntarthatósági mintaprojektjét (ld.: https://virtualiseromu.hu) működtető Mi6 csapata (lsd.: http://www.mi6.hu) fejlesztette ki. Ezen keresztül nyílik meg annak a lehetősége, hogy most már a diákok, a tanárok és az iskolák is részesei lehessenek a VEP nemzetközi és hazai sikereinek.

 

Miért V-GO?

Új digitális fenntarthatósági programunk teljes neve Virtual – GO – APP, amelynek első tagja a VEP-ből ered. Kimondva az angol „we go” (azaz „mi megyünk”) szójáték is megjelenik benne, azt üzenve, hogy mi már évek úton vagyunk, küzdünk a fenntarthatóság széleskörű elterjesztésért, a klímaváltozás mérséklésért, de még nem értünk célba és egyedül kevesek vagyunk.

A V- GO program jelmondata: V-GO, WE Go! – Mi megyünk, gyertek ti is velünk! Azaz klíma-harcostársakat hívunk csatába a saját kis csapatunk mellé, s bármilyen kis eredmény is számít: hiszen sok kicsi sokra megy, ahogy azt már a VEP is megmutatta (ld.: https://www.youtube.com/watch?v=UNVVqlWjXgo).

 

 

Teljes körű ösztöndíj az USA-ba középiskolásoknak

 

Idén ismét meghirdetésre került a Future Leaders Exchange (FLEX) program, melynek keretében az amerikai kormány teljes körű ösztöndíjakat kínál középiskolásoknak egy tanévre az USA-ba. A 2022/2023-as tanévre 2021. szeptember 13. és október 15. között lehet jelentkezni az alábbi oldalon: discoverflex.org/apply. Olyan jó tanuló (legalább 4-es) és angolul körülbelül B1-es szinten beszélő 9. és 10. osztályosok pályázatát várjuk, akik talpraesettek, nyitottak és potenciálisan megállnák a helyüket egy 10 hónapos távollét esetén. A konkrét jelentkezési feltételeket, a pályázat menetét és egyéb információkat megtalálhatnak a honlapunkon: Tanulj az USA-ban ingyen! — AC Hungary (americancouncils.org). Az ország bármely pontjáról bárki jelentkezhet, aki megfelel a honlapon leírt feltételeknek.

 

Facebook és Instagram oldalunkon tájékozódhatnak korábbi ösztöndíjasainkról, a jelenleg az USA-ban tartózkodó generációról és a programról általában.

 

Kérdés esetén szívesen állok rendelkezésre emailben vagy a lenti telefonszámon.

Garai Enikő

ügyvezető
American Councils Alapítvány

1055 Budapest, Vajkay u. 1.

+36 30 979 0314

hungary.americancouncils.org

 

 

 

 

 

Menza étlap

 

Versenyeredmények

További versenyeredmények a www.berze.hu honlapon találhatók.

 

 1. Szüreti Futónap eredményei

 

A verseny helye, ideje:  Gyöngyös Fő tér, 2021. szeptember 22. (szerda)

Résztvevők száma: 390 fő

Időjárás: borult, szeles idő, 14 fok

 

 1. korcsoport lány:
 2. hely : Vinczur Vica 5.A

 

 1. korcsoport fiú:

1.hely: Zárai Zétény 7.A

2.hely: Berta Balázs 7.A

4.hely: Bognár Botond 6.A

 

 1. korcsoport lány:

3.hely: Kovács Eszter 6.A

4.hely: Fazekas Luca 7.A

6.hely: Barna Emese 5.A

 

 1. korcsoport lány:
 2. hely : Gaál Dóra 8.A

 

5-6. korcsoport fiú:

3.hely: Sikora Kristóf 10.C

4.hely: Harmos Imre 11.B

5.hely: Szőllős Dániel 10.B

6.hely: Ozsvári Bendegúz 10.D

 

5-6. korcsoport lány:

1.hely:  Tóth Bernadett 10.D

3.hely: Komjáti Orsolya 9.C

4.hely: Varnyú Anna 9.A

6.hely: Benyovszky Luca 9.B

 

Általános iskolák váltófutása:

3.hely: Horváth Levente 8.A, Bujdosó Dorottya 8.A, Budai Dávid 9.A, Pernyész Ákos 9.D, Gaál Dóra 8.A, Rajna Virág 7.A

 

Középiskolák váltófutása:

1.hely: Berze I. csapata: Kecskés Barnabás 11.A, Pernyész Dorottya 11.D, Tóth Bernadett 10.D, Harmos Imre 11.B, Komjáti Orsolya 9.C, Sikora Kristóf 10.C

3.hely: Berze II. csapata: Ozsvári Bendegúz 10.D, Benyovszky Luca 9.B, Meggyes Lili 9.A, Szőllős Dániel 10.B, Pányi Orsolya 9.A, Szentannai Martin 10.B

 

Általános iskolák eredményességi versenye:

3.hely: Berze Gimnázium

 

Általános iskolák mozgósítási versenye:

2.hely: Berze Gimnázium

 

Sike Zoltán tanár úr a felnőttek mezőnyében, az iskola tanárai közül a legsikeresebb volt!

 

Európai Diáksport Nap a Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnáziumban

 

Az iskolánk a 2021/2022-es tanévben először vett részt az Európai Diáksport Napja projektben szeptember 24.-én pénteken. „Adj teret a mozgásnak” program keretében a Vályi-Nagy Károly Tornacsarnokban és közvetlen környezetében, az iskola bitumenes és a városban kijelölt pályákon valósultak meg a különböző sportaktívitások, sportszámok. A gimnázium 20 osztályának 630 tanulója ezen a napon a SPORTNAK szentelte az idejét, hiszen a zenés gimnasztika után kötelezően lefutották a Berze futást(2021 m) és ezt követően kisebb csoportokban választottak a felkínált mozgásformák közül. Így például exatlon (ügyességi pálya), erős ember vetélkedő, teqball, frizbi, tollaslabda, petanque, asztalitenisz, sakk, floorball, kosárlabda, röplabda, labdarúgás(2:2 ellen és rendes kispályás létszámban is-5 + 1 fő).

A rendezvény sikeres volt, az iskolavezetés nyitotta meg a programot, sőt a helyi média is megjelent és riportot készített a résztvevő gyerekekkel.

Összeségében elmondható, hogy a világjárvány okozta mozgásszegény hónapok után, ezzel a rendezvénnyel reméljük sikerült a mindennapi aktivitáshoz inspirációt adni a diákoknak.

 

Eredmények:

Berze futás kisgimnazista fiú kategória:

 1. hely: Bognár Zsombor 7.A
 2. hely: Berta Balázs 7.A
 3. hely: Záray Zalán 8.A
 4. hely: Horváth Levente 8.A
 5. hely: Pittner Péter 8.A
 6. hely: Záray Zétény 7.A

Berze futás kisgimnazista lány kategória:

 1. hely: Rajna Virág 7.A
 2. hely: Bokros Hanna 7.A
 3. hely: Kovács Eszter 6.A
 4. hely: Barna Emese Nikolett 5.A
 5. hely: Bujdosó Dorottya Lilla 7.A
 6. hely: Komjáti Nóra 7.A

 

Berze futás fiú kategória: (9-12 o.)

 1. hely: Harmos Imre 11.B
 2. hely: Babarcsik Bálint Attila 12.D
 3. hely: Nádudvari Marcell Sámuel 9.B
 4. hely: Ozsvári Bendegúz 10.D
 5. hely: Borosi Levente 12.D
 6. hely: Tengely Soma 9.A

 

Berze futás lány kategória: (9-12 o.)

 1. hely: Varnyú Anna Jadviga 9.A
 2. hely: Sikora Gréta Glória 12.B
 3. hely: Banka Boglárka 9.B
 4. hely: Andor Viktória 12.B
 5. hely: Tóth Bernadett 10.D
 6. hely: Nádudvari Lili Napsugár 9.D

 

Legügyesebb berzés kisgimnazista fiú kategória:

1.hely: Holló Gergő 6.A

2.hely: Bognár Botond 6.A

3.hely: Mészáros Olivér 7.A

 

Legügyesebb berzés kisgimnazista lány kategória:

1.hely: Leskó Kastica 7.A

2.hely: Turnai Vivien  6.A

3.hely: Pántya Nóra 6.A

 

 

 

 

Legügyesebb berzés fiú kategória: (9-12 o.)

1.hely: Sipos Szilárd 10.A

2.hely: Budai Zsombor 10.A

 

Legügyesebb berzés lány kategória: (9-12 o.)

1.hely: Kácsor Petra 10.C

2.hely: Ahdipakdel Aysen Jázmin 9.B

3.hely: Paziczki Petra 10.C

 

Legerősebb berzés kisgimnazista fiú kategória:

1.hely: Holló Gergő 6.A

2.hely: Ruzsin Máté 6.A

 

Legerősebb berzés kisgimnazista lány kategória:

1.hely: Petrányi Eszter 8.A

2.hely: Kardos-Kiss Zile 8.A

3.hely: Fazekas Luca 7.A és Turnai Vivien 6.A

 

Legerősebb berzés fiú kategória: (9-12 o.)

1.hely: Baranyi Balázs 11.C

2.hely: Bogdán Péter 10.C

3.hely: Sebák Patrik 12.D

 

Legerősebb berzés lány kategória: (9-12 o.)

1.hely: Kácsor Petra 10.C

2.hely: Pászti Eszter 12.B

3.hely: Sikora Gréta 12.B

 

Galéria

További képek a www.berze.hu honlapon találhatók.

 

 

Gólyatábor 2021.09.11-12.

 

 

Európai Diáksport Nap 2021.09.24.

 

 

 

Szüreti futás 2021.09.22.

 

 

 

 1. Spar maraton-staféta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Impresszum

 

 

Ez a hírlevél a Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium információközlő elektronikus újsága.

 

 

 

Szerkesztette, kiadta: Gyurkó Péter

Fotókat készítette és válogatta: Gyurkó Péter

Lektorálta: Csintalan Edina

 

 

3200 Gyöngyös, Kossuth u. 33.

06 37 505 265

titkarsag@berze.hu

www.berze.hu

 

 

 

 

# Fájl Leírás
1 Berze NépLap 2021.10.11