Berze NépLap 2020.10.12.

 

Az aktuális e-újság itt olvasható: Berze NépLap 2020.10.12

 

Hírek

Kikérő: csak egyesületi kikérő és szülői beleegyező nyilatkozat alapján engedjük el diákjainkat! Kérjük, az említett dokumentumokat az esemény előtt 2 nappal küldjék be iskolánkba!

 

Jelenlegi hét

 • 10. 15-én, csütörtökön 16:00 órától a 400. (rajz)teremben lesz a Művészeti Önképző körnek az újabb előadása. Téma a Karcolatok c. összeállítás.

 

Elmúlt hét

 • 10. 05-én, hétfőn
  • megtartottuk iskolánkban a szokásos megemlékezést és az emlékkonferenciát az aradi vértanúkról.
  • délután sor került a Berze Könyvklub 2. kibeszélőjére. Témánk Dallos Sándor A nap szerelmese könyv volt. A könyvklub tagjai csütörtökön közösen megtekintették a Munkácsy-kiállítást Hatvanban.
 • 10. 06-án, kedden
  • Gyöngyös város október 6-i megemlékezésén is iskolánk diákjai adták elő az ünnepi műsort. A megemlékezésről készült videó lentebb tekinthető meg.
  • A Nemzeti Tehetség Központ, Minősített Tehetséggondozó Műhely keretein belül 10 projektort kapott iskolánk. Ezzel – valamint a Szülői Munkaközösség segítségének köszönhetően – elmondható, hogy IKT rendszerünk majdnem kiteljesedett.
 • 10. 09. péntek: A Természettudományos Önképzőkör előadást tartott. 16 óra online formában, skype-on, csatlakozási link: https://join.skype.com/ff9YiHM1qsUDElőadó: Dr. Kiss Miklós tanár, Berze Nagy János Gimnázium Téma: Az LHC CMS detektora

 

 • 10.02., péntek: A Természettudományos Önképzőkör előadást tartott. 16 óra online formában, skype-on, csatlakozási link: https://join.skype.com/ff9YiHM1qsUDElőadók: Grócz Levente 12. A és Grócz Bálint 10. A Téma: Atomenergiáról érdekesen

 

Jövő heti előzetes

 

 • 10. 19-én hétfőn magyar és földrajz középszintű írásbeli érettségi lesz iskolánkban.
 • 10. 20-án, kedden matematika középszintű írásbeli érettségi lesz iskolánkban.
 • 10. 21-én, szerdán történelem középszintű írásbeli érettségi lesz iskolánkban.
 • 10. 22-én, csütörtökön
  • angol és kémia középszintű írásbeli érettségi lesz iskolánkban.
  • délutáni tanítás lesz. Csengetési rend lentebb látható.
  • az október 23-i megemlékezést is megtartjuk.

 

 

 • 10. 26-i héten őszi szünet lesz. (Utolsó tanítási nap: okt. 22., a szünet utáni első tanítási nap: nov. 2.
 • 10. 27-én, kedden német középszintű írásbeli érettségi lesz iskolánkban.
 • 10. 28-án, informatika középszintű írásbeli érettségi lesz iskolánkban.
 • 10. 30-án, pénteken ének és fizika középszintű írásbeli érettségi lesz iskolánkban.

 

Versenykiírások

 

Az Oktatási Hivatal illetékességébe tartozó tanulmányi versenyek 2020/2021. tanévi versenykiírásait alábbi webcímekre kattintva tölthetők le:

 

Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyek: https://www.oktatas.hu/kozneveles/tanulmanyi_versenyek_/oktv_kereteben/aktualis_versenyidoszak

 

Országos művészeti tanulmányi versenyek: https://www.oktatas.hu/kozneveles/tanulmanyi_versenyek_/muveszeti_versenyek/versenykiiras

 

Országos Általános Iskolai Nemzetiségi Tanulmányi Versenyek

https://www.oktatas.hu/kozneveles/tanulmanyi_versenyek_/nemzeti_orszagos_alt_isk_tanulmanyi_versenyek

 

A sajátos nevelési igényű tanulók versenyei: https://www.oktatas.hu/kozneveles/tanulmanyi_versenyek_/sni_versenyek/versenykiiras.

 

 

 

Ifjú tudósok vetélkedője

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Oktatási Hivatal tudományos vetélkedőt hirdet a Magyarországon és a szomszédos országokban élő 11–12. évfolyamos középiskolásoknak. A vetélkedő célja, hogy a kiemelkedően tehetséges tanulók bemutathassák a történelem, a biológia és a kémia tudományterületeken való jártasságukat, kiemelkedő tudásukat; továbbá hogy példát mutasson a Kárpát-medence államaiban élő középiskolásoknak és a társadalom szélesebb csoportjainak a magas szintű tudásról és a széles körű műveltségről.

Az „Ifjú tudósok” vetélkedőn egyénileg lehet nevezni. A megmérettetés háromfordulós lesz. Az elődöntő mindhárom tudományterületen esetében egy-egy online feladatsor megoldásából áll. A középdöntő már személyes jelenlétet igényel, és három helyszínen: tervezetten Budapesten, Székesfehérváron és Szolnokon rendezik meg. A döntő rövidebb televíziós fordulókból áll majd: az idáig jutó versenyzők Budapesten stúdiókörülmények között mérhetik össze tudásukat.

A tanulók részvételének, nevezésének és szakmai felkészülésének támogatását az érintett középiskola vezetője biztosítja. (A tanulók ugyan egyénileg versenyeznek, de az adott köznevelési intézményen keresztül jelentkeznek.) Egy iskolából többen is jelentkezhetnek. A jelentkezés és a részvétel ingyenes. A versenykiírás elérhetősége: https://ifjutudosok.kozepiskolaiverseny.hu

 

A vetélkedőre jelentkezni 2020. szeptember 30. – 2020. október 15. között lehet. A jelentkezés a magyarországi jelentkezők esetében elektronikusan történik a https:// ifjutudosok.kozepiskolaiverseny.hu/ oldalon lévő linken keresztül.

 

 

Biztosítsd Be Magad

A Case Solvers és a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) immár negyedik alkalommal rendezi meg közös esettanulmány versenyét Biztosítsd Be Magad! névvel. A versenyen részt vevő fiataloknak lehetősége nyílik egy fiktív biztosítónak tanácsot adni “Az Alfa Biztosító piacra lépése” témában.

 

Hogy miért érdemes nevezni?

A döntőben helyezést elérő csapatok olyan értékes nyereményekkel gazdagodhatnak, mint 1-1 SUP, elektromos roller, vagy drón. Emellett játékos formában ismerkedhetnek meg a problémamegoldás és esetoldás világával, miközben olyan készségekre tehetnek szert, melyeket a 21. századi munkáltatók a leginkább értékelnek, valamint a biztosítások fontosságára is felhívja a figyelmüket.

Az idei évben online megrendezésre kerülő versenyre 16 és 25 év közötti fiatalok jelentkezését várjuk magyarországi vagy határon túli magyar középiskolákból, egyetemekről 3 fős csapatokban. A jelentkezésnek NEM feltétele, hogy a diákok egyazon intézményben végezzék tanulmányaikat.

 

A verseny tervezett menetrendje:

 1. Regisztráció: Az alábbi linkre kattintva október 12-ig
 2. Online esetoldás: A regisztrált csapatok október 13. és november 2. között készítik el javaslataikat a szakmai zsűri számára
 3. Döntő és díjátadó: A legjobb 5 csapat november 13-án prezentálja a megoldását a MABISZ és a hazai biztosítók által delegált szakmai zsűri előtt

Regisztráció: https://bit.ly/2GMhrDl

Versenyszabályzat: https://bit.ly/2FTMvk3

Facebook esemény a legfrissebb hírekért: https://www.facebook.com/events/603073097003606

 

Regisztráció →

 

Cégre fel!

Idén is megrendezésre kerül a Cégre fel! vállalkozási esetverseny középiskolásoknak! A tavalyi év sikere után a megmérettetést a magyar mellett angol nyelven is lehet abszolválni. A részvételhez előzetes vállalkozási ismeretek nem szükségesek, a verseny folyamán tanulási lehetőséget biztosítunk a résztvevőknek.

 

A versenyről:

A Cégre Fel!-nek kettős célja van: egyrészt, hogy elmélyítse a középiskolások vállalkozásokkal kapcsolatos ismereteit, másrészt, hogy fejlessze a diákok problémamegoldó képességét esettanulmányokon keresztül. A problémamegoldó képességek közé tartozik a kritikus és strukturált gondolkodás, a csapatmunka, valamint a prezentációs készség. A versenyen való részvétellel a versenyzők a digitális oktatóanyagokon keresztül átfogó képet kapnak a vállalkozások, startupok működéséről, a befektetői prezentáció felépítéséről, valamint az üzleti tervezésről az ötlet felmerülésétől egészen annak megvalósításáig. A nyertes csapatok fejenként 1-1 10.000ft értékű Media Markt ajándékkártyával gazdagodnak, de egyéb, élményalapú nyeremények megszerzésére is van lehetőségük a versenyben jól teljesítő csapatoknak. (Pl. élményfestés, szabadulószoba belépő, színházjegy).

 

A versenyre regisztráló csapatok között egy csapatépítő burgerezés kerül kisorsolásra.

 

A verseny menete:

A járványügyi helyzetre tekintettel, teljes mértékben online módon fog zajlani a verseny.

Regisztráció: 2020 október 15-ig.

Élő online döntő: 2020. november 7.

További információ a versenyről, a fordulókról, időpontokról: www.cegrefel.hu

 

Regisztráció a következő linken keresztül lehetséges, Október 15-ig, 2-3 fős csapatokban: https://spartafy.hu/spartafy/?s=Cégre_fel!_2020_Regisztráció-CF_2020_regisztráció-200914432

A Facebook eseményhez is érdemes csatlakozni, hogy az elsők között értesülhessen minden fontos időpontról, és az egyéb, versennyel kapcsolatos információkról!

 

Ha bármilyen kérdése merülne fel a versenyekkel kapcsolatban, keressen bátran!

Menza

 

Tisztelt Diákok, Szülők!

 

Ezúton szeretnénk tájékoztatni Benneteket, Önöket a NOVEMBER havi étkezési térítési díjak beszedési napjairól:

 

Október 20. (kedd)                                                12:45 – 15 óráig 

Október 21. (szerda)                                            12:45 – 15 óráig 

Amennyiben az étkezést igénybevevő tanuló bármely okból hiányzik az iskolából a szülő, vagy diák saját érdekében a hiányzást megelőző napon délelőtt 8-10 óráig a 06-30/2533658  telefonszámon, vagy a befizetes2@matraparty.hu email címen szíveskedjen bejelenteni a hiányzást.

 

Az étkezés térítési díjai változatlanul az alábbiak szerint alakulnak:

5-8. osztály (teljes ár): 505 Ft/nap

9-12. osztály (teljes ár): 570 Ft/nap

Novemberben várhatóan 21 munkanap lesz!

Kérem a Tisztelt Szülőket, Diákokat hogy ne nagy címlettel fizessenek, mert pénzt váltani nem tudok!

Gyöngyös, 2020. szeptember 22.

Mátra Party Kft.

 

 

Október 6-i megemlékezés

 

 

Az aradi vértanúkra emlékeztek

 

 1. 10. 06.|| Szeniczey Csaba || Hírek – Aktuális

Az aradi vértanúkra emlékeztek ma délelőtt a Batthyány téren. A Gyöngyösi Önkormányzat által szervezett megemlékezésen a Berze Nagy János Gimnázium tanulói elevenítették fel az október 6-án történteket. A megemlékezést követően, megkoszorúzták Batthyány Lajos szobrát.

 

A videó itt tekinthető meg: https://gyongyostv.hu/45948-az-aradi-vertanukra-emlekeztek-2/

 

Büszkék voltunk a diákjainkra…

 

 

COVID elleni intelmek

 

Covid elleni védekezésről diákoknak

 

Közel sem tudunk mindent a vírus természetéről, de folyamatosan bővül a tudásunk.

Az esetek nagy részében csak enyhébb tüneteket okoz, súlyossága nagyon változatos lehet, az egyszerű náthától a súlyos légúti problémákig, mert a corona vírus a légutakat támadja meg. A fertőzés tünetei hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez, ezért megelőzéséhez is hasonló szabályokat kell betartani.

A vírus levegőben néhány órán át, egyes felületeken akár két-három napig is életképes.

Tünetei:

 • láz
 • fáradékonyság és gyengeség
 • légzési nehézségek, légszomj
 • súlyos, hosszú ideig tartó száraz köhögés
 • íz és szagérzés elvesztése

Megelőzés

a kézmosás…

 1. sokszor és alaposan mossatok kezet szappannal, alkalmanként legalább 20 másodpercig! Nem feltétlenül kell fertőtlenítő szappan.
 2. nyilvános helyen a csapot papírtörlővel, vagy könyökkel, alkarral zárjátok el! Bár a gimnáziumi mosdók kilincsei minden nap fertőtlenítve vannak, ha megfogjuk őket kifelé menet, semmit nem ér a kézmosásunk.
 3. az iskolai WC-k, mosdók el vannak látva folyékony szappannal, papír kéztörlővel. Ha éppen nálad fogyott ki, kérlek, vedd a fáradságot, és jelezd a gondnoki irodában.
 4. lehetőség szerint egész nap ne érjetek az arcotokhoz, szemetekhez.

 

 • tüsszentéskor, köhögéskor tegyetek zsebkendőt az arcotok elé, vagy ha nem tudjátok előkapni, köhögjetek, tüsszentsetek a könyökhajlatotokba! A használt zsebkendőt azonnal dobjátok a szemetesbe, ne tegyétek a padba
 • órák után minden szemetet dobjatok ki a padból
 • kerüljétek a zsúfolt helyeket (a diszkókat, szórakozóhelyeket is) Ha a zsúfolt helyek, pl. a tömegközlekedés használata elkerülhetetlen, feltétlenül viseljetek (szabályosan) maszkot. Ez minden más cseppfertőzéssel terjedő betegségtől is megvéd benneteket, ami a zárt térben különösen könnyen elkapható.

 

 • ha megbetegedtetek, ne menjetek közösségbe, telefonon hívjátok fel a háziorvosotokat és csak az általa kiadott igazolással, egészségesen gyertek vissza. Legfontosabb a közösség védelme, nem az hogy nem jó hiányozni, mert nehéz lesz pótolni a mulasztott órákat.
 • az iskola-egészségügyi ellátás továbbra is működik (a szabályok betartásával) és továbbra is jöhettek egészséggel kapcsolatos problémáitokkal
 • kerüljétek az érintkezést lázas, köhögő személyekkel, ne látogassátok őket
 • ne használjátok a szokásos üdvözlő formákat: puszi, kézfogás, ölelés. Ha az iskola közösségi tereit használjátok, tartsatok egymástól távolságot és használjatok maszkot
 • a sokak által használt eszközök (kilincs, klaviatúra, stb.) felületét minden nap lefertőtlenítik az iskolában, de ti ne feledkezzetek meg a telefonotok érintő képernyőjéről, az egérről, a klaviatúráról, amit otthon használtok
 • minden szünetben szellőztessetek, méghozzá úgy, hogy kereszthuzatot csináltok a folyosókon lévő ablakok kinyitásával
 • Az épületben több helyen kiraktunk kézfertőtlenítő szereket, használjátok bátran, naponta többször
 • ma már egészen biztos az is, hogy a dohányzás erősen és negatívan befolyásolja magát a megfertőződést (a dohányzók jelentősen védtelenek) és a betegség lefolyását (elhúzódó és súlyosabb) is. Ez egyébként minden légutakat érintő betegségre igaz.
 • utolsóként mondom, de nagyon fontos: bárki megbetegedhet, elkaphatja a fertőzést a szabályok betartása mellett is. Az egyetlen helyes hozzáállás a betegekhez az empátia. Márcsak azért is, mert lehet, mi leszünk a következők.

 

 

 

Covid elleni védekezésről szülőknek

 

 • Az iskola-egészségügyi ellátás (oltások, szűrővizsgálat, stb.) során betartjuk a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott Eljárásrendben részletezett szabályokat. Az iskolaorvosi rendelő feladata továbbra sem a beteg gyermek ellátása.

 

 • Kérjük, beteg (lázas, köhögő, erős megfázásos tüneteket mutató) gyermek ne jöjjön iskolába, hanem telefonon a házi orvosát keressék meg.

 

 • Ha a zsúfolt helyek, pl. a tömegközlekedés használata elkerülhetetlen, feltétlenül viseljenek (szabályosan) maszkot. Ez minden más cseppfertőzéssel terjedő betegségtől is megvédi a használóját, ami a zárt térben különösen könnyen elkapható.

 

További információk: https://www.berze.hu/aktualis-2/covid-tajekoztatok/

 

Összeállította: Oszláncziné Dobos Mária iskolai védőnő

 

 

Versenyeredmények

További versenyeredméynek a www.berze.hu honlapon találhatók.

 

Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium
2020-2021. tanév versenyeredményei
Osztály Résztvevő Helyezés Megnevezés Szint Tantárgy Felkészítő
9. C Varga Norton 1. Iskolai szavalóverseny iskolai irodalom
12 .C Kozári Csenge 2. Iskolai szavalóverseny iskolai irodalom
10.D Kerek Abigél 3. Iskolai szavalóverseny iskolai irodalom
11. C Egervári Dóra 4. Iskolai szavalóverseny iskolai irodalom
10. C Azbei Jázmin 4. Iskolai szavalóverseny iskolai irodalom

 

 

Galéria

További képek a www.berze.hu honlapon találhatók.

 

Október 6-i megemlékezés