Berze NépLap 2021.09.27.

Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium

 

Berze NépLap

 

 1. 09. 27.

 

 

3200 Gyöngyös, Kossuth u. 33.

06 37 505 265

titkarsag@berze.hu

www.berze.hu

 

 

Tartalomjegyzék

 

Hírek  3

Jelenlegi hét 3

Elmúlt hét 3

Havi előzetes  3

Egyebek  4

Tankönyvhasználat 4

Berze Természettudományos Önképző Kör  5

Tanulmányi Versenyek – 2021/2022. tanévi versenykiírások  6

Angol nyelvi szépkiejtési – és nyelvismereti verseny! 7

OKTV  7

Ifjú tudósok  8

V-GO   9

Teljes körű ösztöndíj az USA-ba középiskolásoknak  10

Biztosítsd Be Magad! 11

Cégre fel! esetverseny középiskolásoknak  12

Menza  13

Menza étlap  14

Versenyeredmények  15

Galéria  17

Gólyatábor 2021.09.11-12. 17

Európai Diáksport Nap 2021.09.24. 18

Szüreti futás 2021.09.22. 19

Impresszum   20

 

Hírek

 

 

Jelenlegi hét

 

 • 09. 29-én, szerdán iskolai szavalóversenyt tartunk
  • 14:30-tól a kisgimiseknek a 100-as teremben,
  • 15:00-tól a nagygimiseknek a könyvtárban!

Minden versenyzőt, nézőt szeretettel várunk!

 • 09. 31-én, csütörtökön
  • osztályfotózás lesz a könyvtárban.
  • 17:00 órától SZMK gyűlés lesz a 10. teremben.
 • 10. 01-én, pénteken tartjuk a Zene Világnapját.

 

 

Elmúlt hét

 • 09. 21-én, kedden, francia nyelvi mérés volt a 11. évfolyam érintett diákjainak.
 • 09. 22-én, szerdán DSE közgyűlés volt.
 • 09. 23-án, csütörtökön 16:00 órától a Művészeti Önképző Kör újabb programot hirdetett a rajzteremben. Az téma: Molnár Balázs zenei és irodalmi rendezvénye.
 • 09. 24-én, pénteken tartottuk a Európai Diáksport Napját.

 

 

Havi előzetes

 • 10. 05-én, kedden 08:00 órától a művelődési házban tartjuk meg az október 6-i megemlékezésünket, és emlékkonferenciánkat 10:00 órától az iskola könyvtárában rendezzük meg.
 • 10. 15-én, pénteken angol nyelvi szépkiejtési – és nyelvismereti verseny lesz!
 • 10. 18-án, hétfőtől kezdődik az őszi érettségi időszaka.
 • 10. 19-én, kedden délelőtt véradás lesz iskolánkban.
 • 10. 22-én, pénteken tartjuk az október 23-i megemlékezésünket.
 • 10. 25-11. 01. között őszi szünet lesz.

 

Egyebek

COVID elleni intelmek / járványügyi protokoll:

COVID tájékoztatók

 

 

Általános

 • A megújult konditerem mindenki számára használható a kiírásnak megfelelően!
 • A Darts pálya (alagsor) használatához keressétek Sike Zoltán tanár urat.
 • Az íjász pálya (alagsor) használatához keressétek Gyurkó Péter tanár urat.

 

 

 

Tankönyvhasználat

 

 • Az „ingyenes” tankönyveket minden tanév végén vissza kell adni az iskolának!
 • Minden tankönyvet vissza kell hozni sértetlen állapotban, így kérjük, hogy azokat a rendeltetésüknek megfelelően használjátok! Ne rajzoljatok bele, ne húzzátok alá a szöveget és sorkiemelőt… se használjatok! Köszönjük!

 

 

 

Berze Természettudományos Önképző Kör

 

 

 

 

 

 

A Berze Természettudományos Önképzőkör Kör sakkversenyt hirdet berzéseknek

 1. december 10-én.

 

Jelentkezés: az osztályfőnököknél vagy Kissné Császár Erzsébet tanárnőnél

Jelentkezési határidő: 2021. október 4.

 

Tanulmányi Versenyek – 2021/2022. tanévi versenykiírások

 

 

Tisztelt Intézményvezető Asszony/Úr!

 

Felhívjuk figyelmüket arra, hogy az Oktatási Hivatal honlapján megjelentette az Oktatási Hivatal illetékességébe tartozó tanulmányi versenyek 2021/2022. tanévi versenykiírásait, melyek az alábbi webcímekre kattintva tölthetők le:

 

Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyek: https://www.oktatas.hu/kozneveles/tanulmanyi_versenyek_/oktv_kereteben/aktualis_versenyidoszak

 

Országos művészeti tanulmányi versenyek: https://www.oktatas.hu/kozneveles/tanulmanyi_versenyek_/muveszeti_versenyek/versenykiiras

 

Országos Általános Iskolai Nemzetiségi Tanulmányi Versenyek:

https://www.oktatas.hu/kozneveles/tanulmanyi_versenyek_/nemzeti_orszagos_alt_isk_tanulmanyi_versenyek

 

A sajátos nevelési igényű tanulók versenyei: https://www.oktatas.hu/kozneveles/tanulmanyi_versenyek_/sni_versenyek/versenykiiras

 

 

Angol nyelvi szépkiejtési – és nyelvismereti verseny!

 

A Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium angol nyelvi munkaközössége a 2021/2022-es tanévben 2021. október 15-re hirdeti meg nagy múltú Berze angol nyelvi szépkiejtési – és nyelvismereti versenyét, melyre nagyon sok szeretettel várjuk azokat a diákokat, akik 5-8. évfolyamra járnak. A verseny szervezői augusztus 25-én minden érintett intézménybe elküldték a versenyfelhívást elektronikus úton.

A versenyre jelentkezés feltételei és a kategóriák a versenykiírásban olvashatók. Kérjük a kollégákat, hogy a versenyfelhíváshoz csatolt nevezési lapot használják a nevezéshez és a versenykiírásban olvasható módon juttassák el az ott megadott e-mail címre.

A versenykiírás és a nevezési lap, az oldal alján letölthető!

Jó készülést kívánunk minden kedves érdeklődőnek!

A részletek itt olvashatók: https://www.berze.hu/berze-angol-nyelvi-szepkiejtesi-es-nyelvismereti-verseny/

 

 

OKTV

A 2021-2022. tanévi OKTV-vel kapcsolatos tudnivalók ide kattintva érhetők el!

Az oldal alján tölthető le

 

 

Ifjú tudósok

Örömmel tájékoztatom, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Oktatási Hivatal meghirdette az „Ifjú tudósok” tudományos középiskolai vetélkedőt a magyarországi, továbbá a Kárpát-medence államaiban (Ausztria, Horvátország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna) működő középiskolák 2021/2022. tanévben 11-12. évfolyamos tanulói részére.

A vetélkedő célja, hogy lehetőséget adjon a kiemelkedően tehetséges tanulók számára egyes természettudományos vagy bölcsészettudományos tudományterületen, tantárgyakban való jártasságuk, kiemelkedő tudásuk bemutatására, továbbá, hogy a Kárpát-medence államaiban élő középiskolás tanulók és a társadalom szélesebb csoportjai számára a vetélkedő követendő példát mutasson a magasszintű tudásról és a széleskörű műveltségről.

A vetélkedő során az egyéni indulók a 2021/2022. tanévben három tudományterületen a magyar irodalom, a fizika és az informatika területén mérhetik össze tudásukat.
Az „Ifjú tudósok” tudományos középiskolai vetélkedő háromfordulós: az első forduló (elődöntő) mindhárom tudományterület esetében egy – egy online feladatsor megoldásából áll.
A második forduló (középdöntő) már személyes jelenlétet igénylő vetélkedő lesz, amely Budapesten kerül majd megszervezésre. A harmadik forduló (döntő) is személyes jelenlétet igénylő vetélkedő lesz, amely rövidebb televíziós fordulókból áll. Az egyes tudományterületeken televíziós fordulóba jutott versenyzők Budapesten, stúdió körülmények között mérik össze tudásukat.

A tanulók nevezését, a vetélkedőn való részvétel lehetőségét és a tanulók szakmai felkészülésének támogatását az érintett középiskola intézményvezetője biztosítja. Egy iskolából több tanuló is jelentkezhet. A vetélkedőre történő jelentkezés és a részvétel ingyenes.

A versenykiírás elérhető a https://ifjutudosok.kozepiskolaiverseny.hu linken.

Kérem, hogy szíveskedjen tájékoztatni a versenykiírásról és a vetélkedőre történő jelentkezés lehetőségéről intézménye tanulóit és pedagógusait is!

A vetélkedővel kapcsolatos további információ az ifjutudosok@oh.gov.hu címen kérhető.

Remélem, hogy sikerült felkeltenem az érdeklődését, és bízom abban, hogy intézményének tanulói közül sokan jelentkeznek és szép eredményeket érnek el a vetélkedőn.

Az „Ifjú tudósok” tudományos középiskolai vetélkedő 2020/2021. tanév vetélkedőjét történelem, biológia, kémia tantárgyból 2021. szeptember 6-tól vetíti az M5, a közmédia kulturális csatornája. Hétköznapokon 17.30, szombatonként 18.40, vasárnapokon 18.35 órakor látható a műsor az M5-ön. A vasárnap esti adásokban: szeptember 12-én, 19-én és 26-án kerül sor a döntőkre, ekkor derül ki, kik lesznek az Év Ifjú tudósai.

Kérjük, hogy kísérjék figyelemmel a vetélkedő Facebook oldalát is: https://www.facebook.com/ifjutudosok

Együttműködésüket előre is köszönjük, várjuk tanulóik jelentkezését!

 

V-GO

INDUL MAGYARORSZÁG LEGNAGYOBB ONLINE FENNTARTHATÓSÁGI DIÁKPROGRAMJA A V-GO, CSATLAKOZZ TE IS!

 

Csupán 8-10 percet kell eltöltened egy új Applikációban, vagy annak honlapos tükörpárján, és máris Te lehetsz az ország egyik legjobb klímavédelmi ügynöke, egyben nagy értékű díjazásban részesülhetsz akár egyedül, akár osztályoddal, akár iskoláddal, s a legjobbak a Parlamentben vehetik át az elismeréseket.

 

Kiket várunk?

Diákokat, tanárokat és iskolákat és persze rajtuk keresztül szülőket, családtagjaikat, barátokat.

 

Miért jó Neked, ha néhány percet rászánsz az életedből?

A diákok csupán 8-10 perc időráfordítással, online módon bekapcsolódhatnak hazánk legnagyobb fenntarthatósági közösségébe, kihívások révén tesztelhetik tudásukat és milliós díjakért versenyezhetnek egyénileg és az iskolájukkal is a Fenntartható Közösség, a Klímabajnok és a Vízőrzők küldetések bármelyikének teljesítésével.

 

A tanárok számára lehetőséget kínálunk diákjaik fenntarthatósági tudásának mérésére és a kapcsolódó tudástárral és háttéranyagokkal számos, OH által minőségbiztosított, ingyenes oktatási anyagot, óravázlatot, prezentációt, linkgyűjteményt és teszteket biztosítunk a részükre: pl.: http://www.mi6.hu/verseny „Tananyagok” link.

 

Az iskolák részére hazánk legnagyobb fenntarthatósági versenyét és egyben hálózatát nyitjuk meg, melybe a diákok osztályfőnöki órákon, vagy a témához kapcsolható tanórákon csupán néhány perc időráfordítással bekacsolhatók. Új tudásokat osztunk meg és milliós díjakért versenyezhetnek az iskolák is egymással – a legjobb diákokat és iskolákat a Parlamentben személyesen is díjazzuk.

 

Kik vagyunk:

A V-GO Applikációt és annak webalapú párját (elérhetők itt: https://www.v-go.hu), a Virtuális Erőmű Programot (VEP), hazánk egyetlen Európai Bizottsági díjas és ENSZ fenntarthatósági mintaprojektjét (ld.: https://virtualiseromu.hu) működtető Mi6 csapata (lsd.: http://www.mi6.hu) fejlesztette ki. Ezen keresztül nyílik meg annak a lehetősége, hogy most már a diákok, a tanárok és az iskolák is részesei lehessenek a VEP nemzetközi és hazai sikereinek.

 

Miért V-GO?

Új digitális fenntarthatósági programunk teljes neve Virtual – GO – APP, amelynek első tagja a VEP-ből ered. Kimondva az angol „we go” (azaz „mi megyünk”) szójáték is megjelenik benne, azt üzenve, hogy mi már évek úton vagyunk, küzdünk a fenntarthatóság széleskörű elterjesztésért, a klímaváltozás mérséklésért, de még nem értünk célba és egyedül kevesek vagyunk.

A V- GO program jelmondata: V-GO, WE Go! – Mi megyünk, gyertek ti is velünk! Azaz klíma-harcostársakat hívunk csatába a saját kis csapatunk mellé, s bármilyen kis eredmény is számít: hiszen sok kicsi sokra megy, ahogy azt már a VEP is megmutatta (ld.: https://www.youtube.com/watch?v=UNVVqlWjXgo).

 

 

Teljes körű ösztöndíj az USA-ba középiskolásoknak

 

Idén ismét meghirdetésre került a Future Leaders Exchange (FLEX) program, melynek keretében az amerikai kormány teljes körű ösztöndíjakat kínál középiskolásoknak egy tanévre az USA-ba. A 2022/2023-as tanévre 2021. szeptember 13. és október 15. között lehet jelentkezni az alábbi oldalon: discoverflex.org/apply. Olyan jó tanuló (legalább 4-es) és angolul körülbelül B1-es szinten beszélő 9. és 10. osztályosok pályázatát várjuk, akik talpraesettek, nyitottak és potenciálisan megállnák a helyüket egy 10 hónapos távollét esetén. A konkrét jelentkezési feltételeket, a pályázat menetét és egyéb információkat megtalálhatnak a honlapunkon: Tanulj az USA-ban ingyen! — AC Hungary (americancouncils.org). Az ország bármely pontjáról bárki jelentkezhet, aki megfelel a honlapon leírt feltételeknek.

 

Facebook és Instagram oldalunkon tájékozódhatnak korábbi ösztöndíjasainkról, a jelenleg az USA-ban tartózkodó generációról és a programról általában.

 

Kérdés esetén szívesen állok rendelkezésre emailben vagy a lenti telefonszámon.

Garai Enikő

ügyvezető
American Councils Alapítvány

1055 Budapest, Vajkay u. 1.

+36 30 979 0314

hungary.americancouncils.org

 

 

 

Biztosítsd Be Magad!

 

🗣 Kipróbálnád magad, mint probléma és esetoldó egy verseny keretei között?
🗣 Szívesen fejlesztenéd azokat a készségeidet, amikre a munkaerőpiacon garantáltan szükséged lesz?
🗣 Ráadásul mindeközben értékes nyereményekre tennél szert csapatoddal?

Amennyiben ezen kérdésekre igennel válaszoltál, akkor jelentkezz a Case Solvers és a MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetsége) által immár ötödik alkalommal megrendezésre kerülő esettanulmány versenyre, a Biztosítsd Be Magad!-ra!

A versenyre 16 és 25 év közötti fiatalok jelentkezhetnek magyarországi vagy határon túli középiskolákból, egyetemekről 3 fős csapatokban. A jelentkezésnek NEM feltétele, hogy a diákok egyazon intézményben végezzék tanulmányaikat.

🗓 A verseny tervezett menetrendje 🗓

1. Regisztráció: Itt, a jelentkezési adatok megadásával szeptember 30-ig

2. Online esetoldás: A regisztrált csapatok október 8. és 24. között készíthetik el javaslataikat a szakmai zsűri számára

3. Döntő és díjátadó: A legjobb csapatok november 2-án prezentálhatják a megoldásaikat a MABISZ és a hazai biztosítók által delegált szakmai zsűri előtt

Jelentkezz még ma és vidd haza Te a fődíjat!

A versenyszabályzatot itt találjátok: https://drive.google.com/file/d/1nncVWBr6WMHaZx49SXuG8lDN6f1orj1U/view?usp=sharing

Ha kérdésed lenne, keress minket a bbm@case-solvers.com címen! 📧

Kövesd a Biztosítsd Be Magad! Facebook és Instagram oldalát a legfrissebb információkért a versenyről! 📬

 

Regisztráció:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd_A6x6RCsndieQKpN7o4yvSZtDTNQmmwDE9lQyn8VKT8WppQ/viewform

Cégre fel! esetverseny középiskolásoknak

 

Érdekel, hogy…
👉 Hogyan működnek a vállalkozások és a startupok?
👉 Hogyan kezdj el vállalkozni? 🤔
👉 Mire van szükséged a vállalkozásod megalapításához?
👉 Hogy rakj össze egy üzleti tervet?
👉 Hogyan kell prezentálni egy üzleti ötletet befektetőknek?
Képzeld magad a vállalkozók helyébe és oldd meg az esetet!
Jelentkezni 2-3 fős csapatokban tudtok az alábbi form kitöltésével!
A regisztrációt a csapat 1 tagjának kell elvégeznie; meg kell adnia saját, csapattársai, valamint felkészítőtanáruk elérhetőségeit.

Agenda 🗓:
1, Regisztráció: Szeptember 30-ig

2, Online oktatóvideó sorozat Trónok Harca tematikában: Szeptember 20-30.
Rövid videóinkkal segítünk nektek, hogy a lehető legsikeresebben tudjátok megoldani a verseny során elétek kerülő problémákat.

3, Esetoldás: Október 1 – Október 14.
Az online fordulóban jól szereplő csapatok kapják meg az esetet, melynek megoldására másfél hét fog rendelkezésre állni.

4, Konzultáció: Október 20
A döntőbe jutó csapatok egy konzultációs alkalmon vehetnek részt, ahol tippeket kaphatnak ahhoz, hogy a lehető legjobban tudják bemutatni elkészített anyagukat a döntő során.

5, Élő online döntő: 2021. október 22
A tanulók a döntőbe jutva szakértőkből álló zsűri előtt prezentálhatják megoldásukat online, a legjobb csapatok pedig értékes nyereményekben is részesülnek.

Ne maradjatok le, Cégre fel!

Adatkezelési Tájékoztató: https://case-solvers.com/privacy-policy/?lang=hu
Versenyszabályzat: https://bit.ly/cegrefel_vsz

Ha kérdésed lenne, bátran keress minket!
Kövesd a GimiMore Facebook oldalát a legfrissebb hírekért a versenyről!

 

Regisztráció:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScVocPQMW4fuWDSbY8bpYGiFw7Wu3JKEiAZ3wlqwu3mweJAdg/viewform

Menza

 

Kedves Szülők és Diákok!

 

 

Online gyermekétkeztetési rendszerünk megnyílt. A diákok szeptember havi étkezését a felületen keresztül rendelhetik meg (A és B menü közül lehet választani)

 

Az iskola megkezdését követően minden nap 10:00 óráig mondhatják le vagy rendelhetik meg az étkezést a következő naptól kezdődően.

 

 

Az első osztályos tanulók és az előző évben étkezők részére szeptember 1 és 3 között étkezést biztosítunk. Az elsősöknek 3x -i, a korábbi étkezőknek, pedig a rendszerben rögzített formában.

 

Kérjük a szülőket, hogy amennyiben továbbra is igénylik az étkezést legyenek szívesek megrendelni azt online felületünkön (etkezes.mparty.hu), vagy elérhetőségeink valamelyikén.

 

Elérhetőségeink:         befizetes1@matraparty.hu

30/789 – 4983

 

Gyöngyös, 2021. 08. 23.

 

Mátra Party Kft.

 

 

HÉTFŐTŐL csak az kap ÉTKEZÉST, aki  MEGRENDELI ONLINE (etkezes.mparty.hu), TELEFONON (30/789 -4983), vagy E-MAILBEN (befizetes1@matraparty.hu)

 

 

Menza étlap

 

Versenyeredmények

További versenyeredmények a www.berze.hu honlapon találhatók.

 

 1. Szüreti Futónap eredményei

 

A verseny helye, ideje:  Gyöngyös Fő tér, 2021. szeptember 22. (szerda)

Résztvevők száma: 390 fő

Időjárás: borult, szeles idő, 14 fok

 

 1. korcsoport lány:
 2. hely : Vinczur Vica 5.A

 

 1. korcsoport fiú:

1.hely: Zárai Zétény 7.A

2.hely: Berta Balázs 7.A

4.hely: Bognár Botond 6.A

 

 1. korcsoport lány:

3.hely: Kovács Eszter 6.A

4.hely: Fazekas Luca 7.A

6.hely: Barna Emese 5.A

 

 1. korcsoport lány:
 2. hely : Gaál Dóra 8.A

 

5-6. korcsoport fiú:

3.hely: Sikora Kristóf 10.C

4.hely: Harmos Imre 11.B

5.hely: Szőllős Dániel 10.B

6.hely: Ozsvári Bendegúz 10.D

 

5-6. korcsoport lány:

1.hely:  Tóth Bernadett 10.D

3.hely: Komjáti Orsolya 9.C

4.hely: Varnyú Anna 9.A

6.hely: Benyovszky Luca 9.B

 

Általános iskolák váltófutása:

3.hely: Horváth Levente 8.A, Bujdosó Dorottya 8.A, Budai Dávid 9.A, Pernyész Ákos 9.D, Gaál Dóra 8.A, Rajna Virág 7.A

 

Középiskolák váltófutása:

1.hely: Berze I. csapata: Kecskés Barnabás 11.A, Pernyész Dorottya 11.D, Tóth Bernadett 10.D, Harmos Imre 11.B, Komjáti Orsolya 9.C, Sikora Kristóf 10.C

3.hely: Berze II. csapata: Ozsvári Bendegúz 10.D, Benyovszky Luca 9.B, Meggyes Lili 9.A, Szőllős Dániel 10.B, Pányi Orsolya 9.A, Szentannai Martin 10.B

 

Általános iskolák eredményességi versenye:

3.hely: Berze Gimnázium

 

Általános iskolák mozgósítási versenye:

2.hely: Berze Gimnázium

 

Sike Zoltán tanár úr a felnőttek mezőnyében, az iskola tanárai közül a legsikeresebb volt!

 

 

Galéria

További képek a www.berze.hu honlapon találhatók.

 

 

Gólyatábor 2021.09.11-12.

 

 

Európai Diáksport Nap 2021.09.24.

 

 

 

Szüreti futás 2021.09.22.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Impresszum

 

 

Ez a hírlevél a Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium információközlő elektronikus újsága.

 

 

 

Szerkesztette, kiadta: Gyurkó Péter

Fotókat készítette és válogatta: Gyurkó Péter

Lektorálta: Csintalan Edina

 

 

3200 Gyöngyös, Kossuth u. 33.

06 37 505 265

titkarsag@berze.hu

www.berze.hu

 

 

 

 

# Fájl Leírás
1 Berze NépLap 2021.09.27