Berze könyvklub

A Berze Könyvklub Csintalan Edina tanárnő kezdeményezésére jött létre 2020 szeptemberében. A program innovatív céllal indult.

Egy 2020. májusi felmérés szerint diákjaink jelentős része naponta szokott olvasni. Többségében a bestsellereket, az ifjúsági regényeket és a krimiket részesítik előnyben. A könyvek kiválasztása elsősorban a kortársak javaslatai és az interneten olvasott ajánlások alapján történik, de szívesen vennének javaslatokat tanáraiktól is. A válaszadó diákok közel fele – a visszajelzés alapján – szívesen részt venne olyan foglalkozásokon, ahol a közösen elolvasott könyvekről beszélgethetne.

A felmérés eredménye, a többéves osztályfőnöki és magyartanári tapasztalata alapján indította el a tanárnő a Berze Könyvklubot hagyományteremtő szándékkal iskolánkban. A kezdeményezés céljai:

–           az olvasás további népszerűsítése

–           igényes és sokoldalú alkotások megismertetése és feldolgoztatása

–           közeledés a kortárs irodalomhoz

–           széleskörű érdeklődés kialakítása diákjainkban

–           önálló véleményformálás és intelligens véleménynyilvánítás illetve vitakultúra kialakítása.

A Berze Könyvklub programjaihoz az alábbi fórumokon kapcsolódhatnak az érdeklődők:

https://www.facebook.com/groups/1203729480020003https://join.skype.com/ekFE1kIhDjVZ

https://join.skype.com/ekFE1kIhDjVZ


Könyvklubunk első programja a Vachott Sándor Városi Könyvtár könyvheti programsorozatához kapcsolódott. Városunkba látogatott Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész, kiadó és kommunikációs szakember. Diákjaink részt vehettek egy rendhagyó irodalomórán, melyen Csintalan Edina tanárnő irányításával beszélgethettek a szerzővel az Így szerettek ők című munkájáról.

A rendhagyó irodalomóra az alábbi linken megtekinthető:

https://www.youtube.com/watch?v=h4BehM721us

A HEOL összefoglalója itt olvasható:

https://www.heol.hu/kultura/helyi-kultura/rendhagyo-irodalomorat-tartottak-a-szerelemrol-gyongyoson-2873030/?fbclid=IwAR2wKMz9Hy8y9dNMkQan4foXji78VCGVSOiAGWaTqofogX6iLanzfihhUvo

 

A rendhagyó irodalomórát egy iskolai kibeszélő előzte meg, ahol megismerkedhettünk az író munkásságával, és megbeszélhettük az Így szerettek ők I-II. című alkotás legizgalmasabb szerelmi történeteit.