A Nap magassága

Kezdőlap ] Bevezetés ] Óraszög ] Napóratípusok ] Helyi idő – zónaidő ] [ A Nap magassága ] A Nap magasság szögének pontosságáról ] A földrajzi szélesség ] Horizontális napóra ] Vertikális napóra ] Az egyszerű módszer ] Általánosítható módszer függőleges kelet-nyugati síkra ] Asztali napóra ] Vertikális elforgatott síkú napóra ] A fal elfordulási szögének meghatározása ] A mutató állása a falhoz képest ] Pontosság, korrekciók ] Jelölések ] Irodalomjegyzék ]

 

Az általunk választott Földhöz rögzített vonatkoztatási rendszerben, mint a bevezetésben említettük a Nap a nyári félévben az egyenlítő síkja felett, a téli félévben alatta helyezkedik el. Ha a Föld Nap körüli mozgását közelítőleg egyenletes körmozgásnak tekintjük (a sugár ingadozása az átlag távolsághoz képest kisebb, mint három és fél százalék), akkor a Nap elhelyezkedését az egyenlítői síkhoz képest a következő összefüggés adja meg:

,

ahol n adja meg, hogy az év melyik napján vagyunk. Március 21-e az év 80. napja. Tehát adott napon a Nap az így számított szöggel helyezkedik el az ekvatoriális sík felett pozitív esetén, negatív -ra pedig alatt. Március 21-én és szeptember 22-e körül . Ez persze csak egy egyszerű közelítés, de jó.

Itt érdemes kiemelni, hogy a két napéjegyenlőség alkalmával a Nap az ekvatoriális síkban mozog, vagyis a napsugarak merőlegesek a Föld forgástengelyére, és így a napóra poláris mutatópálcájára.

3. ábra