Vertikális napóra

Kezdőlap ] Bevezetés ] Óraszög ] Napóratípusok ] Helyi idő – zónaidő ] A Nap magassága ] A Nap magasság szögének pontosságáról ] A földrajzi szélesség ] Horizontális napóra ] [ Vertikális napóra ] Az egyszerű módszer ] Általánosítható módszer függőleges kelet-nyugati síkra ] Asztali napóra ] Vertikális elforgatott síkú napóra ] A fal elfordulási szögének meghatározása ] A mutató állása a falhoz képest ] Pontosság, korrekciók ] Jelölések ] Irodalomjegyzék ]

Gyakran célszerű az árnyékvető pálcát inkább a falhoz rögzíteni. Ilyenkor kézenfekvő, hogy a falon keletkezett árnyékot használjuk az idő megállapításához. Tekintsük át először azt a még mindig viszonylag egyszerű esetet, amikor a poláris helyzetű pálcát egy kelet-nyugattájolású függőleges síkon (falon) helyeztük el.

A poláris árnyékvető pálcájú vertikális napórák pálcája értelemszerűen lefelé mutat és a polárissal és így itt a fal síkjával is q szöget zár be. Ez a napóra még ideális esetben is csak reggel hat és este hat óra között használható, mert máskor vagy a sík mögött van a Nap, nyári félév, vagy a napkelte és a napnyugta a két időpont közé esik, téli félév.

Ebben az esetben is tárgyalhatjuk a problémát egyszerűen. Sajnos az egyszerű tárgyalást már nem tudjuk majd felhasználni, továbbfejleszteni arra az esetre, ha a fal más tájolású. Ezért ezt a leírást csak a korábban jelzett honlapon helyeztük el.

Itt inkább megadunk egy matematikából jóval többet felhasználó általánosítható módszert is.

9. ábra