Pontosság, korrekciók

Kezdőlap ] Bevezetés ] Óraszög ] Napóratípusok ] Helyi idő – zónaidő ] A Nap magassága ] A Nap magasság szögének pontosságáról ] A földrajzi szélesség ] Horizontális napóra ] Vertikális napóra ] Az egyszerű módszer ] Általánosítható módszer függőleges kelet-nyugati síkra ] Asztali napóra ] Vertikális elforgatott síkú napóra ] A fal elfordulási szögének meghatározása ] A mutató állása a falhoz képest ] [ Pontosság, korrekciók ] Jelölések ] Irodalomjegyzék ]

 

19. ábra

Ennél a napóránál a lehetőséghez képest egyszerű számítás, elkészítés volt a cél. A gyakorlatban nem kielégítő pontossággal működik, ha egy pontos órát szeretnénk vele helyettesíteni. A napórával azonban nem ez a célunk. A pontatlanság szabályos, a szoláris középidő és a szoláris idő közti különbségből adódik. Ennek két fő oka van:

– A Föld forgási sebességének éves ingadozása

– A Föld pálya excentricitása...

A kétféle idő kapcsolatát az úgynevezett időegyenlet adja meg [4]. Ennek a mi számításainkhoz igazodó alakja:

,

ahol a t a delelés eltérése percben, a nap az adott nap hányadik az év során.

Az időegyenlet következtében a Nap hol a helyi dél előtt, hol utána delel itt Gyöngyösön (11:40-hez képest). Az eltéréseket a grafikon mutatja (20. ábra)

Ha a helyi delet ezzel az idővel korrigáljuk (hozzáadjuk), az éves delelési adatok kirajzolják az analemmát. Egészen pontosan a horizontális napóránál szoktunk analemmáról beszélni, de a fogalom talán így is használható, más napórák esetén.

A nyolcas alakú piros görbe (19. ábra) (analemma) segítségével vehetjük figyelembe, hogy a napóra általában nem egészen az általunk használt időt mutatja. Egy évben a napóra csak négy napon mutatja pontosan az időt: április 15-én, június 13-án, szeptember 1-jén és december 25-én.

Szeptembertől december végéig siet, aztán április közepéig késik, majd június közepéig megint siet és szeptember 1-jéig ismét késik. A sietés maximális értéke meghaladja a 16 percet, a késésé a 14 percet (20. ábra).

A helyi dél 11:40-kor van az említett négy napon. Ilyenkor a pálca árnyéka, a mutató függőleges, azaz a piros egyenesre esik. Más napokon 11:40-kor az árnyék a „nyolcasra” (analemmára) kerül. Minden más időpont is ennek megfelelően jelenik meg.

További pontosságot befolyásoló problémák jelzésszerűen:

– A légköri fénytörés, különösen laposan eső fény esetén napkelte körül, síktól függően télen, sík elé kerüléskor...

– A mutató vastagsága és a félárnyék ?

– A falfelület nem teljesen sík

– A függőleges nem merőleges a horizontra.

20. ábra

 

A cím alatt található jelmondat jelentése: Engem a Nap, benneteket az árnyék vezérel.