Közösségi szolgálat

Kedves olvasó!

 

A közösségi szolgálat bevezetése

A nemzeti köznevelésről szóló törvény szerint az érettségi bizonyítvány kiadásához ötven óra közösségi szolgálat teljesítése szükséges, amelyet első alkalommal a 2016. január 1-je után érettségi vizsgára jelentkező tanulóknak kell igazolniuk. Ez a 2012/2013. tanévben – tehát az idén – 9. évfolyamos középiskolai tanulókat már érinti. A tanulók számára a középiskolák a 9–11. évfolyamon lehetőség szerint három tanévre, arányosan elosztva szervezik meg a közösségi szolgálat teljesítésére alkalmas tevékenységeket.

A közösségi szolgálat zökkenőmentes bevezetésére az Oktatásért Felelős Államtitkárság három pillért dolgozott ki párhuzamosan:

1. A jogszabályok életbeléptetésének megértéséhez egy Segédletet hozott létre az Oktatásért Felelős Államtitkárság az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettel közösen, amely a kozossegi.ofi.hu honlapon már megtalálható.

2. Pályázati támogatás:

A TÁMOP 3.2.1/A pályázatra a Közép-magyarországi régióban már elfogytak a források, azonban az ország többi területén még lehetőség van egyszerűsített eljárás keretében önrész nélkül támogatást nyerni a közösségi szolgálat bevezetésére.

Részletek: http://www.nfu.hu/doc/3440

3. Közösségi Szolgálat Portál

A kozossegi.ofi.hu honlap lehetővé teszi, hogy az iskolák, valamint a diákok segítségnyújtását befogadni képes intézmények (kórházak, szociális intézmények stb.) egy adatbázison keresztül egymásra találjanak. A portál fontos feladata az is, hogy a közösségi szolgálatban résztvevő iskolák megoszthassák egymással élményeiket, ötleteket meríthessenek egymás programjaiból. A portál a magyar tulajdonú evopro Informatikai és Automatizálási Kft. felajánlásának köszönhetően jött létre. Az evopro ingyenesen fejlesztette ki és hozta létre az adatbázist kezelő szoftvert, valamint a portált.

Miben segít még a kozossegi.ofi.hu?

Módszertani segédlet
Keresőfelület
Regisztrált intézmények részére információ szolgáltatása
Jó gyakorlatok bemutatása
Dokumentumtár

A TÁMOP 3.2.1.A -11/2 Közoktatási intézmények szerepbővítése, újszerű intézményi együttműködések kialakítása (tanulást segítő támogató formák bevezetése) pályázat lezárult. A  2012. október 5-én éjfélig postára adott pályázatok még elbírálásra kerülnek.

 

További részleteket itt olvashat:

 

http://www.kozossegi.ofi.hu/