KultUp – március elején a kultúráé volt a főszerep

Különleges művészeti programmal kezdődött a tavasz iskolánkban. Március 1-jén a Déryné Program szervezésében egy színházi roadshow részesei lehettünk.

Hónapokkal a témanap megtartása előtt a KultUp csapat tagjai felmérték a gimnázium épületének és iskolaközösségének adottságait és a benne rejlő lehetőségeket, hogy minden osztály számára korosztályukhoz alkalmazkodó programot tudjanak biztosítani. Hosszas egyeztetés után megszületett az az egyedi órarend, ami meghatározta a témanap menetét.

A kisgimnazisták kipróbálhatták, hogy milyen érzés hősnek lenni. Földesné Prainer Petra vezénylésével közösen írtak történeteket, és adták elő más-más szereposztásban. Kicsit írói, kicsit előadói, és kicsit szereplői is lehettek saját meséiknek.

Poprádi Norbert a népdalok világába kalauzolta el őket, és a kedvenceket a gyerekek stílusához igazítva adta elő.

Marofka Mátyás zenés némajátéka a négy, klasszikus vérmérséklet szerinti személyiségtípust mutatta be az élet különböző területein.  A szangvinikus, kolerikus, melankolikus, és flegmatikus archetipikus attitűdjeit felhasználva 4 bohóc-karakter jelent meg. Humorral és költőiséggel, de szavak nélkül tette fel a kérdést: hogyan kötik az életünket gúzsba a berögződött viselkedési mintáink?

Fekete János beatbox-tudásával nyűgözte le az érdeklődő gyerekeket, ahogy különböző verseket Közösen adtak elő „megzenésítve”.

A Déryné Társulat több érdekes programmal készült a gimnazistáknak: a Szabadszikron során kipróbálhattuk a szinkronszínészek munkáját. Egy másik foglalkozáson bemutatták Turi Balázs közreműködésével Dsida Jenő verseinek improvizációját is. A Szigeti veszedelmet is az ő előadásukban nézhették meg diákjaink.

Drámafoglalkozás keretein belül megnézhettük Örkény István egyperceseinek feldolgozását és Petőfi Sándor vígeposzát, A helység kalapácsát.

Tantermi előadást láthattunk a Győri Nemzeti Színház művészeinek köszönhetően, a Káin és Ábel című művet adták elő, az iskola könyvtárában pedig Jobku és Dzsevu Világhírű Történelemóra Színháza eredt az Aranybulla elveszett példányainak nyomába. A KataPult Bázis Hárítók címmel tartott tantermi előadást.

A színházi mozgást Hodászi Ádám, Szilvási Dániel és Grecsó Zoltán mutatta be a diákoknak. Bánki Benivel dalszövegekből és versekből alkottunk új műveket, amiket elő is adtunk később.

Az igazán szerencsés diákok együtt mutathattak be akrobatikus gyakorlatokat a Rippel-fivérekkel, illetve később meghallgathatták a Budapesti Filharmóniai Társaság Magyarnak lenni című előadását.

A tornacsarnokban az Euréka Games csapata társasjátékot szervezett osztályainknak.

Tartalmas és szórakoztató nap volt. Diákjaink színházi, művészeti és közösségi élményekkel gazdagodtak.