Miért meghatározó élmény a berzés gólyatábor?

Amikor már egy hete járnak a kilencedikes gimnazisták iskolába, és hellyel-közzel eligazodnak az épület útvesztőnek tűnő folyosóin, amikor már rendre felbukkannak ismerős arcok a lépcsőkön, akikkel össze is lehet mosolyogni; amikor már mindenki számára világos, mikor, milyen nyelvi órára, és melyik fakultációra kell mennie, akkor eljön az első hétvége, amit a Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium gólyái egymás társaságában töltenek.

Tiszafüred és a Tisza-tó ad otthont erre a hétvégére a négy osztálynak és azoknak a tanároknak, akik vállalják, hogy bevezetik őket a kenuzás alapismereteibe, elkísérik őket első rövidebb, majd a második hosszabb vízitúrájukra, segítik az osztályból a csapat felé vezető útjukon elindulásukat. Az intenzív együttlét sokféle megtapasztalást ad a diákoknak. Sokan először ülnek kenuban, és itt van lehetőségük először kipróbálni az evezést. Megtanulják tisztelni a vizet, kitágítják saját teljesítőképességük határait, segítik a lassabban haladókat miközben megcsodálják a kárókatonák, dankasirályok, szárcsák, hódok élőhelyét, vagy a tündérrózsa virágait. A vízen összehangoltan kell együtt dolgoznia az egy kenuban ülő legénységének, figyelniük kell egymásra, de figyelniük kell a Tisza-tavon közlekedő más emberekre is. Felelősséggel tartoznak önmagukért, és másokért is.

Miért meghatározó élmény tehát a berzés gólyatábor?

Mert miközben gólyáink rengeteg dolgot megtanulnak önmagukról, egymásról, szűkebb közösségükről, aközben felhőtlenül jól érezhetik magukat, nagyon sokat nevetnek, és beszélgetnek.

Valószínűleg van egy titkos összetevője a berzés táboroknak. Valahogy úgy működnek, hogy ha az elsőn részt vett valaki, azonnal elkezdi várni a következőt. A berzés táborokban ugyanis kiszakad az ember a mesterséges időszámítás keretei közül, és a közösség időszámítása válik igazodási ponttá. A napi rutin vibrálása helyett más létállapotba csöppenünk, és a felhalmozott tudás helyét átveszi a bölcsesség, amit a tapasztaltabbak hagyományoznak át a fiatalokra.

Szeptember 9-10-én a tiszafüredi Albatrosz Kempingben töltötték első táborukat a kilencedikesek. Köszönjük a tábor fő szervezőinek, Fazekasné Bodor Katalin tanárnőnek és Nagy Gábor tanár úrnak ezt a hétvégét, a testnevelés szakos pedagógusoknak a támogató, türelmes és hozzáértő munkát, amivel biztonságossá tették a vízen töltött órákat, minden kísérőtanárnak a lankadatlan figyelmet és segítséget, a diákönkormányzat tagjainak a fergeteges gólyaavatót, és az osztályfőnököknek a segítő háttérmunkát.

Megalakult a kilencedik évfolyam.